Izraelben kórházakra csaptak le a zsarolóvírussal a hackerek

A Wolfson kórház műtője - fotó: wikipedia

Több izraeli kórházat hackerek vettek célba szerda éjjel, de a támadást visszaverték, és az egészségügyi intézmények már rutinszerűen működnek – értesült a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újság honlapja csütörtökön.

A kiberbűnözők a több országon átsöprő hackertámadás részeként Izraelben is kórházi számítógépeket fertőztek meg, de a szakemberek azonnal megoldották a bajokat, és a támadás nem okozott maradandó károkat a kórházak infrastruktúrájában, sem fennakadást az intézmények folyamatos működésében.

A Háárec című újság honlapjának értesülése szerint nyolc kórház ötven számítógépe került veszélybe, amelyeket a biztonság kedvéért azonnal leválasztottak a számítógépek hálózatáról.

Az izraeli internetes biztonsági szakemberek észrevették és megállították a hackertámadást, és továbbra is figyelemmel kísérik a kibertér bűnözőit.
A nemzeti kibertanács csütörtöki bejelentése szerint a támadás nem kifejezetten Izrael ellen irányult.

A tanács polgári szárnyának vezetője, Rafi Franko szerint az ország kórházaiban működő több tízezer komputerhez képest csak viszonylag jelentéktelen számú számítógép fertőződött meg a vírussal, és azokból sem jutott ki semmilyen információ.

Franko azt is elmondta a Háárecnek, hogy a kórházak biztonsági rendszere észlelte a támadásokat, és ekkor szakemberekből álló csoportokat küldtek az érintett helyekre, amelyek megoldották a gondot. Csak olyan számítógépek kerültek veszélybe, amelyeket nem készítettek fel időben a védekezésre.

A kedden elterjesztett zsarolóvírussal a kiberbűnözők – a májusban mintegy 150 országon végigsöprő WannaCry vírushoz hasonlóan – 300 dollárt (85 ezer forintot) követelnek a felhasználóktól a zárolt fájlok visszaállításáért cserébe.

FORRÁSMTI