Sült mogyoróhagyma labane ágyon

Sült mogyoróhagyma labane ágyon - fotó: Gabi Berger

Folytatom a Mezze sorozatom ezzel a csodás darabbal. Egyszer hazafelé tartva grillezett csirkemell mellé jött az ihlet erre az ételre, mert volt itthon egy kis maradék labaném meg mogyoróhagymám. Az első szereplése olyan jól sikerült, hogy azóta rendszeresen készül, nem csak köretnek, hanem este vacsira mindenféle mással együtt. Az elkészítése igazán pofonegyszerű, és a végeredmény egy csodálatosan füstös, édes sült hagyma, krémes labanével, meleg pitával tálalva.

Szerencsére itt a piacon, sőt mindenhol lehet kapni ezt a lilás, pici, kerek hagymafajtát, ami isteni salátákba is. Finom lágy az íze, sőt, nem bántja úgy a gyomrát annak sem, aki erre érzékeny. És mivel két emberre főzök általában, azért is szuper, mert sokszor egy pici hagyma elég, és akkor nem kell a hűtőben kerülgetnem a hagyma másik felét. Szóval aki a a hagymát is hagymával, meg a közel-keleti ízeket is kedveli, az hajrá, próbálja ki!

A receptet leírni tovább tart, mint elkészíteni!

Sült mogyoróhagyma labane ágyon – fotó: Gabi Berger

Hozzávalók:

  • egy csomag mogyoróhagyma
  • labane (nálam kecske)
  • zaatar fűszerkeverék
  • olívaolaj
  • só, bors

A hagymákat – 5 darabot egyben – alufóliába csomagolom, mielőtt lezárom, megszórom pici sóval, borssal. Sütőbe teszem 20 percre 180-200 fokon, majd a gázrózsa lángjára még 5-10 percre, így kapja meg azt a füstös ízt. Egy picit néhol majd megfeketedik az alja, de az direkt finom.

Egy tálba teszem a labanét úgy, hogy középen egy kisebb mélyedést alakítok ki, ide teszem szépen a sült hagymákat. A végén meglocsolom egy kis olívaolajjal, és megszórom bőven zaatar fűszerkeverékkel.

Meleg pitával tálalom.

Betávon!