Az Izraelben felmerült korrupciós vádak miatt Németország határozatlan időre elnapolta a három új tengeralattjáró eladásáról Izraellel kötött üzlet jövő hétre tervezett aláírását – jelentette kedden a ynet.

A három, összesen másfél milliárd euró értékű (mintegy 450 milliárd forint) tengeralattjáró eladásáról előkészített szerződés aláírását az Izraelben folyó, az üzlet korrupciós hátterét feltáró nyomozás eredményei miatt halasztották el.

Izrael berlini nagykövetének, Jákov Hadas-Handeslmannak jövő héten kellett volna aláírnia a megállapodást a német fővárosban. A ynet szerint az aktus elmaradása drámai fejlemény, amely a két ország közötti egyezség teljes felmondásához is vezethet.

A védelmi minisztérium igazgatója, Udi Adam az üzlet teljes kútba esésétől tartva Berlinbe utazott, de az izraeli fél hangsúlyozta, hogy a németek részéről csakis elnapolásról, nem visszalépésről van szó.

A Németország és Izrael közötti szerződést záradéka szerint a német fél egyoldalúan felbonthatja az alkut, ha bebizonyosodik, hogy megvesztegetés és korrupció vezetett létrejöttéhez.

A tervek szerint a német ThyssenKrupp vállalat gyártotta haditengerészeti eszközök árának harmadát a német kormány állja.

Izraelben a múlt héten korrupciós vádakkal őrizetbe vették Miki Ganort, a német vállalat helyi képviselőjét, Avriel Bar Joszéfet, a nemzetbizottsági tanács volt elnökhelyettesét, Eliezer Marom nyugalmazott tábornokot, a haditengerészet volt főparancsnokát, valamint eskü alatt kihallgatták és több napra házi őrizetben tartották David Simrónt, Ganor ügyvédjét, aki egyben Benjámin Netanjahu miniszterelnök unokatestvére, bizalmasa és ügyvédje is.

Az izraeli médiában bejelentették, hogy Miki Ganor az ügyvédje segítségével vádalkuról tárgyal a rendőrséggel és az ügyészséggel, hogy információi átadása fejében elengedjék a rá váró büntetés legalább egy részét.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI / Izraelinfo