INS Dolphin izraeli tengeralattjáró a haifai kikötőben - fotó: Wikipedia
INS Dolphin izraeli tengeralattjáró a haifai kikötőben - fotó: Wikipedia

Benjámin Netanjahu miniszterelnök ügyvédjének és unokatestvérének tízmillió dolláros (2,6 milliárd forintos) jutalék járt segítségéért – legalábbis ezt állítja Miki Ganor, az izraeli tengeralattjáró-beszerzési ügy vádalkut kötött legfőbb gyanúsítottja.

Ganor szerint David Simrón, a Netanjahu-család ügyvédje és a kormányfő unokatestvére azért kapta a busás jutalékot, mert segített meghozatni a kormányzati döntéseket arról, hogy Izrael a német ThyssenKrupp hajógyártól újabb tengeralattjárókat vásároljon.

Miki Ganor a múlt héten a rendőrségen tanúvallomást tett a nyomozók előtt, cserébe mindössze egy éves börtönt és csak tízmillió sékeles (mintegy nyolcszázmillió forintos) bírságot jelentő büntetést kap a nagyszabású korrupciós fegyverbeszerzési ügyben betöltött szerepéért. A vád legfőbb tanújaként elsősorban a miniszterelnök bizalmasáról, rokonáról és jogi képviselőjéről, David Simrónról, valamint a haditengerészet volt főparancsnokáról, Eliezer Maromról szolgáltatott információkat.

A hétfői ynet szerint Ganor azt is állította, hogy Marom hivatali ideje alatt jó kapcsolatokat tartott fenn a német konzorciummal a haditengerészet vezetőjeként, és eljárt annak érdekében, hogy őt, Miki Ganort tegyék meg izraeli képviselőjükké. Marom beleegyezett, hogy a haditengerészettől való visszavonulása után több millió sékeles (több mint százmillió forintos) tanácsadói pozíciót kapjon.

David Simrón visszautasította a vádakat, mert állítása szerint azok távol állnak a valóságtól, és kijelentette, hogy Miki Ganor ügyvédjeként mindig jogszerűen járt el.

Az izraeli rendőrség az utóbbi hetekben előállította és kihallgatta Eliezer Maromot, a haditengerészet volt vezetőjét, nyugalmazott tábornokot, Miki Ganort, a tengeralattjárókat eladó ThyssenKrupp nevű német hajóépítő vállalat izraeli képviselőjét, Avriel Bar Jószefet, a nemzetbiztonsági tanács volt elnökhelyettesét, Ronen Semert, Ganor ügyvédjét, valamint David Simrónt, aki a miniszterelnök unokatestvére, bizalmasa és ügyvédje, és a korrupciógyanús üzletben Miki Ganort, a jelenleg legfőbb vádlottnak tekintett üzletembert is képviselte.

A helyi média szerint többek között azzal gyanúsítják őket, hogy kenőpénzek fejében Miki Ganort tették meg a német ThyssenKrupp hajóépítő vállalat izraeli képviselőjének az addig – a 10-es tévé szerint – csekélyebb díjazásért dolgozó Sajke Barkat helyett.

Ganort pénzmosással, bűnpártolással és csalással, Bar Joszéfet vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel és pénzmosással, Ronen Semert pénzmosással és csalással, valamint a nyomozás akadályozásával, Simrónt pedig kenőpénzek mozgatásával vádolják.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI / Izraelinfo