Fotó: M-ATF / Wikipedia

Irán nagy hatótávolságú rakéták előállítására szolgáló gyárat épít Északnyugat-Szíriában a Kettes tévécsatorna szerint. Egy izraeli műhold által készült felvételeket is közzétettek az állítólagos rakétagyárról, amely a Földközi-tenger partján található Bánjász nevű város közelében épül.

A híradás szerint az üzem területén látható egyes épületek kialakítása azt mutatja, hogy robbanószereket fognak raktározni bennük. Az izraeli televíziós csatorna emellett a Szíriában épülő üzemről készült felvételeket összehasonlította egy Teherán közelében lévő, szintén rakétagyárnak mondott létesítménnyel, és megjegyezte, hogy a kettő között nagy hasonlóság van.

Benjamin Netanjahu kormányfő a múlt héten figyelmeztetett, hogy

Irán erősíti jelenlétét szövetségese, Szíria területén, de Izrael figyelemmel kíséri a fejleményeket, és fel fog lépni az esetleges fenyegetések ellen.

“Világos politikát folytatunk, határozottan ellenezzük Irán és szövetségesei, különösen a Hezbollah fegyverkezését Szíriában, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy megvédjük Izrael biztonságát” – jelentette ki Netanjahu.

Az Egyesült Államok kongresszusa július végén újabb szankciókról szóló törvényt fogadott el Irán ellen, amelyet ballisztikusrakéta-programja fejlesztésével, az emberi jogok megsértésével és a Washington által terrorszervezetként nyilvántartott csoportok (közöttük a libanoni Hezbollah) támogatásával vádol.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI / Izraelinfo