Képernyőfotó / Benjamin Netanjahu Facebook oldala

Izrael nem ellenzi Oroszország részvételét az egykori sobibóri haláltábor helyén létrehozandó emlékközpont megvalósításában Lengyelországban – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szerdán Szocsiban, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott találkozóján.

“Mi – és személyesen én – sohasem feledjük Oroszország és a szovjet hadsereg történelmi szerepét a fasizmus elleni győzelemben. Erről az izraeli kneszet nemrégiben határozatot fogadott el. Mint azt ön jól tudja, elnök úr, ez az oka annak, hogy kezdeményeztem, Netanjában (Izrael) külön emlékművet állítsanak a felszabadító katonának, a szovjet hadsereg katonájának, és ön részt vett ennek az emlékműnek az avatásán” – mondta Netanjahu Putyinnak a TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint.

“Ebben az összefüggésben Izrael természetesen nem léphet fel az ellen, hogy Oroszország részt vegyen a sobibóri koncentrációs tábor helyén megvalósuló fontos projektben” – hangsúlyozta az izraeli miniszterelnök.

Netanjahu emlékeztetett rá, hogy az 1943-as híres sobibóri rablázadás élén egy zsidó származású szovjet katonatiszt állt. A kormányfő köszönetet mondott vendéglátójának azért, hogy személyes határozatot hozott az Izraelben élő világháborús veteránok támogatásáról.

Putyin fogadja Netanjahut Szocsiban:

Az orosz külügyminisztérium a múlt héten behívatta Lengyelország, Izrael, Hollandia és Szlovákia nagykövetét, amiért a sobibóri emlékközpont megvalósításán dolgozó nemzetközi bizottság úgy döntött, hogy Moszkvát nem vonja be a projektbe. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő ezt “a történelmi amnézia kirívó megnyilvánulásaként” minősítette, hozzátéve, hogy a megemlékező szertartásokon való képviselet lehetősége nem ér fel a testületben folytatott teljes értékű munkával.

A szóvivő – külön hangsúlyt fektetve Izrael döntésére – meglepetését fejezte ki amiatt, hogy a bizottságot alkotó mind a négy ország Oroszország 2013-ban bejelentett meghívásának visszavonása mellett határozott.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI