Benjamin és Sara Netanjahu - fotó: Amos Ben Gershom / GPO

Aviháj Mandelblit izraeli legfőbb ügyész vádemelést javasol Sara Netanjahuval, a miniszterelnök feleségével szemben a kormányfői rezidenciával kapcsolatos pénzügyi szabálytalanságok ügyében – jelentette be pénteken az igazságügyi minisztérium.

Az izraeli közszolgálati rádió pénteki híradása szerint csalás, hűtlen kezelés és bizalommal való visszaélés szerepel a lehetséges vádpontok között. Sara Netanjahu a gyanú szerint egyebek közt hamisan azt jelentette, hogy a rezidencián nincs szakács, s ennek alapján éveken át drága vendéglőkből rendelt ételeket 359 ezer sékel (mintegy 28 millió forint) értékben.

A Netanjahu család médiához eljuttatott válasznyilatkozatában a kormányfői rezidencia elbocsátott gondnokát, Meni Naftalit vádolta a szabálytalanságok elkövetésével.

Menesztése után Naftali munkajogi pert és jelentős összegű kártérítést nyert Sara Netanjahu ellenében, akit a munkavégzése közben vele szemben tanúsított embertelen és megalázó bánásmóddal vádolt.

A rendőrség szerdán kiszivárogtatott információja szerint az izraeli kormányfő felesége gourmet vendéglőkből hozatott fogásokat 2010 szeptembere és 2013 márciusa között a Meni Naftali alkalmazása előtti, és az őt követő időszakokban is.

Naftali az egyik kezdeményezője és vezéralakja lett a legfőbb ügyész lakásánál, Petach Tikván már 42. hete tartó, a legfőbb ügyész korrupciós ügyekben történő határozottabb fellépését követelő tüntetéseknek.

A nyomozás szerint a kormányfői rezidenciára legalább tizenöt alkalommal neves séfeket is rendeltek családi magánrendezvényekre, valamint a rendeléseknél meghamisították a számlákat, hogy a valóságosnál több adagról szóljanak, és ne lépjék át az egy meghívottra meghatározott költségkeretet. Ezt a számlákkal történő csalást a főgondnok, a szintén per elé néző Ezra Szeidof hajtotta végre, ebben nem találtak bizonyítékot Netanjahu ellen.

A Háárec című újság csütörtökön arról értesült, hogy Sara Netanjahu ügyvédje írásbeli nyilatkozatokat gyűjtött védence érdekében a rezidencia alkalmazottaitól, amelyek megerősítik a miniszterelnök feleségének álláspontját, azonban ezek nem állnak összhangban a dolgozók rendőrségen, eskü alatt tett vallomásaival. A begyűjtött nyilatkozatokat így az újság szerint akár a bíróság munkájának megzavarásaként is értékelhetik.

A rendőrség már tavaly májusban vádemelési javaslattal adta át a Sara Netanjahu elleni nyomozás iratait a legfőbb ügyésznek, aki különösen hosszasan tanulmányozta az aktát, mielőtt döntött.

A végső vádiratból kimaradt több, a rendőrség által feltárt ügy, közte egy ismerős, a Likud párt hangadói közé tartozó villanyszerelő rendszeres alkalmazása szombatonként, sőt a számlák alapján még a legszentebb, és munkavégzést tiltó jom kipur ünnepnapon is, mivel a pihenőnapokon kiemelt fizetség illeti Izraelben a dolgozókat.

Végül a “kerti bútorok ügye” sem kerül a bíróság elé, miszerint a kormányfő felesége megrendelte a caesareai villájukban használt kerti garnitúra pontos mását a jeruzsálemi miniszterelnöki rezidenciára, a régit a hivatalos szállásra szállíttatta, majd az újat hazavitette, de amikor ebből botrány lett, visszacseréltette a garnitúrákat.

Mandelblit szintén kihagyta a vádiratból, hogy Sara Netanjahu idős édesapja ápolójának a rezidencia költségére folyósított pénzeket, amit később a Netanjahu család visszafizetett.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI