Tüntetés Petach Tikván - fotó: Izraelinfo

A Bagac, az izraeli legfelsőbb bíróság döntése értelmében az Aviháj Mandelblit főügyész elleni demonstrációkhoz nem szükséges a rendőrség engedélyét kérni, mivel azok nem minősíthetők “politikai célú tüntetéseknek”  – jelentette hétfőn a Háárec.

A legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a Mandelblit elleni tüntetések nem politikai jellegűek, sőt véleményük szerint a jövőben módosítani kellene a jelenlegi szabályozást, hogy még a szigorúan politikai jellegű tüntetésekhez se kelljen előzetes rendőrségi  engedélyt kérni.

“A szólásszabadság joga a demokratikus államokban a szabadság lényegi eleme, és ezért fontosabb a zajos tüntetések környékén élők nyugalomhoz való jogánál” – határozott az alkotmánybíróságként is működő, s ezúttal három bíró egybehangzó döntését meghozó grémium.

“Az engedély megkövetelése a tüntetések megrendezéséhez semmi más, mint a brit mandátum korának maradványa, s eljött az idő megvizsgálni elmozdítását az izraeli törvénykezésből”- áll a bírói döntésben, amely arra utal, hogy a gyülekezési jogszabályok Izraelben máig egy államalapítás előtti brit szabályon alapulnak, amely szerint az ötvennél több résztvevővel közterületen rendezett olyan tüntetés megtartásához, amelyen politikai (állami) beszédek is elhangzanak, előzetes rendőrségi engedély szükséges.

Esther Hayut, a legfelsőbb bíróság novemberben hivatalba lépő új elnöknője azt is hozzátette, hogy a nyugati államokban nem szükséges előzetes engedély a tüntetésekhez, s hogy a közszereplők és a közintézmények bírálata a demokrácia lelkét jelenti.

Izrael legfelsőbb jogi grémiuma ezzel a végzéssel az Aviháj Mandelblit államügyész lakásánál tavaly november óta minden szombaton megtartott civil tüntetések vezetőinek, valamint a Minőségi Kormányzásért nevű civil szervezet beadványára válaszolt, amelyben a rendőrség azon döntését támadták meg, amely szerint ezeknek a tüntetések a megtartása engedély köteles.

A döntés értelmében tehát a petíció tárgyát képező heti rendszerességű tüntetések, amelyeknek célja a jogállamiság védelme és a korrupció megszüntetése Izraelben, nem tekinthetők politikai (állami) célú gyülekezésnek, ezért nem igényelnek rendőrségi engedélyt.

Továbbá a civilek azért fordultak hozzájuk jogorvoslatért, mert a rendőrség – a lakók nyugalmára hivatkozva – megpróbálta máshová helyeztetni, illetve ötszáz főben korlátozni a tüntetéseket.

A főügyész otthona mellett lassan egy éve folynak már a demonstrációk, mert a tiltakozók szerint Mandelblit túlzottan lassan és az állami vezetőkkel szemben túlzottan engedékenyen dönt, elsősorban Benjámin Netanjahu miniszterelnök korrupciós ügyeiben.

A petíciót benyújtó civil szervezet a civil társadalom, a szólásszabadság és az izraeli nép hatalmas győzelmének nevezte a határozatot, amely a jövőben mérvadó lehet minden hasonló ügyben, mivel Izraelben a precedensjog alapján működik az igazságszolgáltatás.

A rendőrség egy név nélkül nyilatkozó, magas rangú vezetője viszont aggodalmát fejezte ki hétfőn a Háárec internetes változatának, mert szerinte a döntés nyomán elvileg radikális jobboldaliak is tüntetni vonulhatnak provokációs célból egy arab faluba, és a határozat erőszakos demonstrációkhoz is vezethet, a rendőrség szerepének korlátozása és felkészülésének megnehezítése miatt.

Ez az aggodalom azonban annyiban nem megalapozott, hogy a tüntetésekre vonatkozó, a közrend és a résztvevők biztonságát biztosítandó bejelentési kötelezettség szabályai ezúttal nem változtak meg.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI/Izraelinfo