Izrael nem tárgyal, ha a Hamasz is szerepet kap az új palesztin kormányban

Izrael nem folytat diplomáciai tárgyalásokat a Hamasznak is szerepet szánó új palesztin kormánnyal – közölte kedden Benjamin Netanjahu hivatala.

A közlemény szerint bármilyen megbékélési megállapodásnak a Gázai övezetet uraló Hamasz és a Fatah között több feltételnek meg kell felelnie, elsősorban el kell ismerniük Izraelt, a Hamasznak pedig le kell tennie a fegyvert.

A két rivális palesztin párt, a Fatah és a Hamasz múlt héten írt alá megbékélési megállapodást Kairóban. A felek abban állapodtak meg, hogy a Hamasz átadja a Ciszjordániában székelő Palesztin Hatóságnak a teljes ellenőrzést a Gázai övezet felett, és megegyezésre jutnak valamennyi vitás kérdésben, egyebek közt a Hamasz fegyverarzenálja feletti ellenőrzésről.

Az AP amerikai hírügynökség közlése szerinte míg a Hamasz átadná a közigazgatás felelősségét a Fatahnak, nem hajlandó a lefegyverzésről tárgyalni és fegyveres szárnyát megtartaná. Ez viszont azt jelenti, hogy a Hamasz az egységkormány létrejötte után is jelentős befolyással bírna a palesztin ügyekre, még akkor is, ha a kormányzásban nem vállalna szerepet.

A Reuters hírügynökség szerint bár a megállapodás egyik eleme, hogy a ciszjordániai Palesztin Hatóság 3 ezer rendőrt fog vezényelni a Gázai övezetbe és az Izraellel és Egyiptommal határos térségekbe, a Hamasz marad a legerősebb palesztin szervezet a mintegy 25 ezer jól felszerelt fegyveresének köszönhetően.

Izrael korábban is feltételeket szabott ahhoz, hogy szóba álljon az új palesztin kormánnyal. Leszögezte, hogy Izrael elismerése és a Hamasz lefegyverzése mellett a megbékélési megállapodásnak meg kell felelnie a nemzetközi egyezményeknek, valamint a közel-keleti kvartett – az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ – kikötéseinek.

Jeruzsálem kedden további feltételek teljesítését követelte, egyebek közt azt, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök a jövőben is lépjen fel a Hamasszal szemben Ciszjordániában, a Hamasz pedig szakítsa meg kapcsolatait Iránnal, juttassa vissza két izraeli katona földi maradványát, valamint engedjen szabadon két, Gázában fogvatartott izraeli állampolgárt.

Ahmad Madzsdalani, Abbász egy segédje az izraeli kormányfő hivatalának közleményére reagálva azt mondta, hogy a Hamasz nem vesz részt az új kormányban, ha nem fogadja el a palesztin elnök programját az Izraellel való békekötésről. „Netanjahu ürügyeket keres, hogy folytassa a kétállami megoldás aláásását” – mondta.

A Fatah 2007-ben elvesztette a Gázai övezet feletti ellenőrzést a Hamasz ellenében, amelyet a Nyugat és Izrael terrorista szervezetnek tekint. 2007 óta a két rivális mozgalom közötti közeledési kísérletek rendre kudarcba fulladtak. A Hamasz végül szeptemberben – egyiptomi nyomásra – jelentette be, hogy kész megbékélni a Fatahhal.

Ezt vélhetően annak hatására tette, hogy katari szövetségesét elszigetelték, s hogy Mahmúd Abbász felfüggesztette az Izrael által a Gázai övezetbe szállított áram számláinak kifizetését. A megbékélés jegyében a Rámi Hamdalláh vezette palesztin kormány Gázában tartott ülést október elején.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI/Izraelinfo