Charles Aznavour Wallenberg-emlékérmet kapott

Charles Aznavour - fotó: Ludmila Joaquina / Flickr

Raoul Wallenberg-emlékérmet adott át Charles Aznavour francia sanzonénekesnek második világháborús hősiességéért Reuven Rivlin államelnök – jelentette a The Jerusalem Post.

Az örmény-francia művész szülei Franciaország náci megszállásának idején zsidókat bújtattak szegényes otthonukban, és Aida nevű nővérével az énekes is segítette munkájukat, többször saját ágyukat adták át az üldözötteknek.

“A Talmudban, a zsidók szent iratában olvasható, hogy aki egy ember életét megmenti, az egész világot megmenti” – méltatta Rivlin az Aznavour család érdemeit a csütörtöki jeruzsálemi eseményen.

Az elnök később felidézte a művész több ismert dalát, amelyek személyes kedvencei közé tartoznak.

“Nagyon sok a közös bennünk, örményekben és zsidókban: a balsorsunk, az örömünk a munkánkban, a zenében, a művészetben” – hangsúlyozta válaszában Aznavour.

“Olyan érzésem van, mintha a családomhoz jönnék, nagyon hasonlóan élünk, eszünk és iszunk”

– tette hozzá.

A magyar zsidókat mentő svéd diplomata, Raoul Wallenberg nevét viselő elismerést egy New Yorkban székelő bizottság ítélte oda a 93 éves francia énekesnek.

Az Aznavour család Örményországból költözött Franciaországba a huszadik század elején, és noha nem Örményországban született, a népszerű énekes tevékenyen segíti az örményeket. Charles Aznavour szerdán érkezett Izraelbe, ahol szombaton koncertet is ad.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI/Izraelinfo