Izrael lelőtt egy Szíriából behatoló drónt

Szombaton az izraeli hadsereg légvédelme lelőtt egy, az ország légterébe Szíriából behatoló pilóta nélküli repülőt. A légvédelem Patriot típusú rakétákat vetett be. Az ország északi részéből, Cfát város mellől lőtték ki a Golán-fennsík fölött repülő drónt megsemmisítő rakétát. A történtek után a város lakói robbanásokról számoltak be.

A pilóta nélküli kémeszköz lezuhant az Izrael és Szíria közötti demilitarizált övezetre, amelynek vonalát az 1973-as háború utáni fegyverszünetben határozták meg. Folytatás >> 

Pedagógussztrájk a középiskolákban

Nincs ma tanítás az ország középiskoláiban, mivel a középiskolai tanárok szakszervezete egynapos általános sztrájkot hirdetett. A tanárok érdekképviselete azt nehézményezi, hogy az oktatási és a pénzügyminisztérium hónapok óta húzza a béremeléssel kapcsolatos tárgyalásokat. A minisztériumok szerint a tanárok erőszakot alkalmaznak, a téli érettségi előtt álló diákok pedig úgy érzik, „ütőkártyának” használják fel őket a pedagógusok.

A sztrájk nem terjed ki a speciális oktatást végző intézményekre, és a mai napra tervezett osztálykirándulásokat is megtartják. A felek délután újra a tárgyalóasztalhoz ülnek, hogy elfogadható megállapodásra jussanak. A pedagógus szakszervezet csak azután jelenti majd be, tervez-e további lépéseket.

Irán katonai bázist létesített az izraeli-szír határ mellett

Egy nyugati hírszerző forrás szerint Irán egy állandó katonai bázist telepített a Golán-fennsíktól ötven, Damaszkusztól 14 kilométernyire, Szíriában. A szír kormányhadsereg el-kiszvahi bázisán a műholdfelvételek alapján májustól októberig tartottak az építkezések. A BBC független szakértőkkel is megvizsgáltatta a felvételeket, a felvételeken az ő véleményük szerint is valóban katonai létesítmény látható, azonban nincs jele nem konvencionális fegyvereknek. Egy viszonylag kis méretű, gyalogsági alakulatot kiszolgáló létesítményről lehet szó.

Arab nyelvű videóüzenet az Iszlám Dzsihádnak

Szokatlanul kemény hangú, arab nyelven elhangzó videóüzenettel fordult az Iszlám Dzsihád és a Hamász vezetőihez az izraeli hadsereg parancsnoka: „könyörtelenül reagálunk minden, Izrael biztonságát veszélyeztető kísérletre”.

A videóban a területek kormányzati tevékenységének összehangolásáért felelős főparancsnok, Yoav Mordechai azt mondja, hogy amikor az Iszlám Dzsihád Izrael elleni támadásra készül, a „tűzzel játszik”, a Gázai övezet lakosainak kárára. Az izraeli katonai vezetés szerint a szervezet megtorló akciókat szervez a múlt héten felrobbantott terroralagútban meghalt 14 palesztin harcosa miatt.

Gal Gadot bekeményít

Gal Gadot, a Wonder Womant alakító izraeli színésznő kijelentette, hogy nem vesz részt a Wonder Woman 2 forgatásán, ha a szexuális zaklatással vádolt Bert Rattner lesz a film társproducere.

Egy Gadothoz közeli forrás azt nyilatkozta, hogy Gadot „kőkeményen ragaszkodik az elveihez. Azt is tudja, hogy a Rattnerhez hasonló embereket leginkább a pénztárcájukon keresztül lehet megfenyegetni. Gadot szerint a Warner Stúdiónak támogatnia kell ezt az ügyet, mert nem engedheti meg magának, hogy egy olyan filmet , amelynek a fő témája a női szerep megerősítése, nők szexuális zaklatásával vádolt személy finanszírozzon.” A Warner Stúdió eddig nem reagált a felhívásra.

Ez nem Gadot első lépése az ügyben. Az elmúlt hónapban lemondta részvételét egy olyan eseményen, amelyen Rattnernek is részt kellett volna vennie.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.