Szalmonella a tojásban – van-e okunk megijedni?

Szalmonella baktérium - fotó: Wikipedia / gettyimages.com

Az utóbbi hetekben-hónapokban többször felmerült a médiában, hogy szalmonella-fertőzött tojásokat találtak az ellenőrök, sőt, felbukkantak ellenőrizetlen szállítmányok is. Ennek kapcsán felmerül a kérdés, kell-e aggódnunk.

De mi is az a szalmonellózis? Nem más, mint egy baktérium okozta fertőző betegség. Maga a baktérium Daniel E. Salmon amerikai állatorvosról kapta a nevét. Ő volt az, aki 1884-ben először izolálta a kórokozót. Az egyik leggyakoribb hasmenéssel járó fertőző megbetegedés, egy év leforgása alatt minden 10. ember átesik rajta. A baktériumnak számtalan, kicsit eltérő változatát lehet kimutatni, de az általuk okozott betegség tüneteit ez nem befolyásolja.

Maga a baktérium egyébként (és itt jönnek a gusztustalan részletek) leginkább állatok bélrendszerében él, és onnan a székletükkel kikerülve fertőz. A fertőzés forrásai leggyakrabban a következők lehetnek:

  • nem megfelelően tárolt / hőkezelt élelmiszerek
    • nyers vagy nem eléggé átsült hús
    • nyers tojás és azt tartalmazó élelmiszerek
    • pasztörizálatlan tej
    • külső szennyezéssel bármilyen élelmiszer
  • víz
  • baktériummal szennyezett kéz

Szalmonella okozta fertőzés bármikor okozhat megbetegedést, de a nagyobb járványok kialakulására azért inkább nyáron kell számítani.

A betegség lappangási ideje a kórokozóval való találkozástól számított 6-72 óra. A diagnózist a tünetek, illetve vér- és székletvizsgálat alapján lehet felállítani.

Az esetek többségében enyhe lefolyású a betegség, de gyermekeknél, időseknél, illetve gyengült immunrendszerű betegeknél súlyosabb formában is jelentkezhet. A vezető tünetek a hasmenés, hányás, hányinger és a magas láz, de a fejfájás, rossz közérzet, végtagfájdalom is sokszor megtalálható.

Legtöbbször 4-7 nap alatt különösebb kezelés nélkül gyógyul, kórházi ellátást nagyon ritkán igényel. A kiszáradás megelőzése érdekében az elveszített folyadékot és ásványi anyagokat pótolni kell (a gyógyszertárakban kaphatóak erre a célra szolgáló készítmények, „kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét” erről), és persze csökkenteni a kellemetlen tüneteket.

A szövődménymentes esetekben antibiotikum adása nem indokolt, a gyógyulási időt nem rövidíti le, viszont a baktériumürítés (és így a továbbfertőzés) idejét jelentősen megnövelheti.

Végezetül a legfontosabb, a megelőzés:

Létezik a WHO-nak egy „Öt pont a biztonságosabb élelmiszerért” című ajánlása, aminek a betartásával lényegesen csökkenthető a fertőzések kialakulása:

  1. tartsd tisztán
  2. különítsd el a nyersanyagot és a főtt ételt
  3. főzd meg alaposan
  4. tartsd az ételt a megfelelő hőfokon
  5. használj biztonságos vizet és nyersanyagot

Emellett nem lehet elégszer elmondani a megfelelő higiénés szabályok betartásának és a rendszeres kézmosásnak a fontosságát.

És miután a WHO mindenre gondol, vannak jó tanácsai az utazóknak is:

  • győződj meg róla, hogy az ételt megfelelően főzték és még forrón tálalják
  • kerüld a nyers tejet és az abból készült ételeket, csak pasztörizált vagy forralt tejet igyál
  • kerüld a jeget, kivéve, ha biztonságos vízből készült
  • ha az ivóvíz biztonságossága megkérdőjelezhető, forrald fel
  • rendszeresen moss kezet szappannal
  • a zöldségeket és gyümölcsöket gondosan mosd meg, ha lehetséges, hámozd is le

Összefoglalva ezt a sok adatot elmondhatjuk, hogy a szalmonellózis igen gyakori, de szerencsére inkább kellemetlen, mint veszélyes betegség. Félni nem kell tőle, de a megelőzésre érdemes odafigyelni, hiszen néhány egyszerű szabály betartásával sok macerától kímélhetjük meg magunkat és környezetünket.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.