Egy palesztin meghalt csütörtök reggel egy telepes lövésétől Kuszra falu mellett Nablusz környékén. A Haaretz három szemtanúval és további két, az incidens részleteibe és annak további vizsgálatába bevont egyénnel folytatott beszélgetéseiből az derül ki, hogy több tucat palesztin támadta meg a környéken kiránduló fiatalok csoportját, körbevették, és kövekkel dobálták őket. A fiatalokat kísérő két felnőtt közül az egyik pisztolyával tüzet nyitott. Elmondása szerint a levegőbe lőtt. A hadsereg szerint a megölt palesztin halálát ez a lövés okozta. Egy rendőrségi forrás szerint nem egyértelmű, hogy a hadsereg bejelentése mire alapul, ezért vizsgálatot indítottak az ügyben, és a palesztin testét boncolásra küldték.

A halott Mahmoud Za’el Odeh, 48 éves lakos, aki – a palesztinok szerint – a területen lévő saját mezőgazdasági földjén dolgozott feleségével. Két izraeli kiránduló – a 40-es éveikben – kissé megsérült a kődobálástól. A történtek után összecsapás tört ki a palesztinok és az IDF-erők között, amelyek során két katona könnyebben megsebesült.

A hadsereg közölte, hogy az incidens kezdeti vizsgálata során kiderült, hogy mintegy 20 fiatal kirándult Kuszra falu közelében egy felnőtt kíséretében, több tucat palesztin körülvette és kövekkel dobálta őket. Válaszul – az IDF szerint – az egyik kiránduló “önvédelemből” a palesztinokra lőtt, egyet eltalált és megölt.

A telepesek azt állítják, hogy a lövés után a palesztinok egyiküktől elvették a pisztolyát. A hadsereg vizsgálja a telepesek állítását. Az IDF hozzátette, hogy az esemény után a kirándulók egy közeli barlangba menekültek, aztán a helyszínre érkező katonák kimentették őket.

A kirándulók az incidens után

A hadsereggel összehangolt útvonalon kirándultunk – mondta a telepes, aki a levegőbe lőtt. “Migdalim mellett, nyílt területen ért támadás minket, halálos veszélyben voltunk, muszáj volt lőnünk, próbáltunk védekezni.” Az egyik fiú azt mondta: “Egy bar mitzvah kiránduláson vettünk részt, mikor kövekkel kezdtek dobálni. A két kísérőnk egy barlangba vezetett minket, és az arabok elkezdtek köveket dobálni a barlangba, és amikor közel voltak a barlanghoz, elvették a kísérőnk pisztolyát. Mondtuk nekik, hogy hagyják abba. A fegyverrel fenyegetőztek, bejöttek a barlangba és el akarták venni a táskáinkat és a telefonjainkat.”

A Samáriai Regionális Tanács szóvivője lincsnek nevezte az esetet, és azt mondta, hogy száz palesztin vett részt benne. Az izraeli mentőszolgálat beszámolója alapján az incidensben két kiránduló sérült meg könnyebben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.