46 ezer darumadár érkezett ma reggel a Hula-völgybe – videó

A madarak Oroszországból, Finnországból és további balti államokból érkeztek, és várhatóan Izraelben maradnak a tél folyamán

Ma reggel mintegy 46 ezer daru érkezett az észak-izraeli Hula-tó partjára. Az őszi évszak folyamán több mint 100 ezer darumadár repül át Izraelen, ebből körülbelül 40 ezer itt tölti a telet.

Régebben ezek a madarak továbbvonultak Afrika felé, de az utóbbi években egyre nagyobb számban maradnak Izrael területén, mert a Hula-völgy vízzel való elárasztása és egy mesterséges tó létrehozása, valamint a közeli mezőgazdasági földek és halastavak miatt rendelkezésükre álló nagy mennyiségű táplálék miatt jól érzik magukat a térségben. A helyi mezőgazdák kárait elkerülendő a madarakat egy etetési projekt keretében táplálják is.

A vándormadarak jelenlétének köszönhetően a Hula-tó (Agamon) Izrael egyik legkeresettebb turisztikai célpontjává vált.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.