Izraelben Trump bejelentését történelmi jelentőségűnek vélik

Utcaplakát Jeruzsálemben ... - fotó: Korányi Eszter / Izraelinfo

Történelmi jelentőségű Donald Trump amerikai elnök szerdai bejelentése Jeruzsálem elismeréséről Izrael fővárosának, ezt a palesztinokkal kötendő békemegállapodásnak is tartalmaznia kell  – hangsúlyozta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

“Trump bejelentése segíti a békét, és mindenkit a valóság talajához köt”- vélekedett az izraeli miniszterelnök az amerikai elnök beszéde után. “Nincs olyan béke, amely ne tartalmazná Jeruzsálemet Izrael állam fővárosként”- tette hozzá Trumpot köszöntő szavaihoz.

Korábban Netanjahu a Facebookon tett közzé rövid videoüzenetet, és ebben nevezte az izraeli nemzeti és történelmi identitás fontos kifejezésének nevezte az amerikai elnök bejelentését. Egy másik, diplomaták előtt tartott előadásában viszont nem beszélt róla, hanem az iráni veszélyt ismertette, és Izrael nemzetközi diplomáciai sikereit méltatta.

Reuven Rivlin államelnök Izrael hetvenedik születésnapjára adott csodálatos ajándéknak nevezte az amerikai elnöki bejelentést, és köszönetet mondott Trumpnak. “A jubileum, a város újraegyesítésének ötvenedik évfordulója után eljött az ideje, hogy nyugalom legyen Jeruzsálemben, és hogy a remény virágzását lássák Izrael fővárosában, azon a helyen, ahová a világ minden tájáról jönnek a zarándokok” – tette hozzá.

“Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerése és a nagykövetségek  áttelepítése a városba a zsidó nép jogának elismerését jelenti ehhez a földhözés egyben  és mérföldkő a békéhez vezető úton” – fogalmazott Rivlin.

Jeruzsálem polgármestere, Nir Barkat is dicséretesnek nevezte Donald Trump amerikai elnök lépését. “Ez a történelmi nyilatkozat egyértelmű üzenetet küld az egész világnak, hogy az Egyesült Államok a zsidó nép és Izrael mellett áll” – mondta Barkat.

“Nem félünk a fenyegetéstől” – nyilatkozta Gilád Erdan belbiztonsági miniszter. “A biztonsági erok és az izraeli rendőrség felkészült minden lehetséges eseményre”- tette hozzá.

“Jeruzsálem évezredek óta a zsidó nép szimbóluma” – mondta Avi Gabaj, az ellenzéki Munkapárt elnöke. “Örülök, hogy Izrael fennállása hetvenedik évfordulóján fontos barátunk, az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet fővárosunknak, és felkészül a nagykövetség átadására” – hangsúlyozta.

Ezzel szemben a Békét most mozgalom a béke kilátásait romboló, egyoldalú lépésnek nevezte Donald Trump szerdai bejelentését.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI/Izraelinfo