A Jeruzsálemről szóló amerikai döntés további nemzetközi visszhangja

Fotó: képernyőkép

Donald Trump amerikai elnök szerdán elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, szakítva Washington évtizedek óta követett Közel-Kelet-politikájával. Az izraeli vezetés által üdvözölt, számos ország kormánya által pedig bírált döntés miatt a radikális iszlamista Hamász újabb palesztin felkelést, intifádát hirdetett, és nyolc ország kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását egy rendkívüli ülésre.

Következzen egy újabb válogatás a vitatott döntés nemzetközi visszhangjából.

Merkel: Németország kitart az ENSZ határozatai mellett

Németország kitart az ENSZ határozatai mellett, amelyek alapján Jeruzsálem státuszát az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldásának részeként kell rendezni – nyilatkozott Angela Merkel német kancellár csütörtökön Belrinben, megerősítve, hogy kormánya nem ért egyet Jeruzsálem izraeli fővárosi státuszának amerikai elismerésével.

A kancellár egy kérdésre válaszolva elmondta: Németországnak változatlanul az az álláspontja, hogy a város helyzetét az ENSZ vonatkozó határozatainak megfelelően kell rendezni, a tárgyalásokon alapuló kétállami megoldás részeként, amelynek értelmében Izrael mellett meg kell teremteni egy palesztin államot.

Angela Merkel hozzátette, hogy a német kormány azt szeretné, ha “feléledne” és új lendületet venne a tárgyalási folyamat, és “nem ért egyet” a Jeruzsálem ügyében hozott amerikai döntéssel.

Spanyolország szerint tárgyalással lehet csak dönteni a kérdésben

Jeruzsálem városának végső státuszát “elkerülhetetlenül” tárgyaláson keresztül kell elérni, ahogy bármilyen módosításnak is ezen az úton kell érkeznie – mondta Ínigo Méndez de Vigo spanyol kormányszóvivő Madridban.

A spanyol politikus hangsúlyozta: a dél-európai ország vezetése elengedhetetlennek tartja az “óvatosságot, ésszerűséget, felelősséget” ebben az ügyben. “Nem szeretnénk, hogy az ilyen típusú fellépések a feszültség növekedéséhez vezessenek” – fogalmazott.

A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy Spanyolország az izraeli-palesztin konfliktus úgynevezett két állami megoldását támogatja, ahogy az Európai Unió is. Ez azt jelentené, hogy Izrael mellett létrejönne egy független palesztin állam.

“Bármilyen egyoldalú döntés kontraproduktív lehet” – mondta Alfonso Dastis spanyol külügyminiszter guatemalai hivatalos útján újságíróknak, hozzátéve, hogy épp ezért nem támogatják az ilyen lépéseket. “Hisszük, hogy hosszú távon az egyetlen fenntartható lehetőség a két államé” – jelentette ki a spanyol politikus, hangsúlyozva a békés együttélés megvalósulásának fontosságát.

Csehország az 1967-es határok közötti Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának

Csehország az Izrael és Palesztina közti béke megkötéséig Jeruzsálemet ismeri el a gyakorlatban Izrael fővárosának az 1967-es demarkációs vonallal kijelölt határok között – közölte a cseh külügyminisztérium csütörtökön honlapján. Prága közölte: Csehország az Európai Unió többi tagállamával együtt Kelet-Jeruzsálemet az izraeli és egyben a jövőbeni palesztin állam fővárosának tartja.  

A cseh nagykövetség átköltöztetését Tel-Avivból Jeruzsálembe Prága csak az érintett régióban és a világban létező kulcsfontosságú lévő partnereivel folytatott tárgyalások alapján tudja mérlegelni – olvasható az állásfoglalásban.

Erdogan: Trump semmibe vette az 1980-as ENSZ-döntést

Donald Trump amerikai elnök szerdán semmibe vette a Jeruzsálem státuszáról rendelkező 1980-as ENSZ-döntést, amikor Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának, és a tel-avivi nagykövetség átköltöztetését kezdeményezte – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő csütörtökön az ankarai repülőtéren, ahonnan kétnapos görögországi hivatalos útjára indult.

A török elnök nyilvános felszólalásában azt mondta: a mai napig az Egyesült Államokon és Izraelen kívül egyetlen ország sem tett ENSZ-döntéssel ellenkező lépést. “Trump bejelentése nem a kibékítésre , hanem a felforgatásra irányul” – fogalmazott. Hozzátette: “érthetetlen, hogy mit csinál az amerikai elnök”, döntése “tűzbe veti” a térséget.

Erdogan egyúttal közölte: jelezte Ferenc pápának, hogy beszélni akar vele telefonon, amire csütörtök este vagy péntek reggel kerül sor. Hangsúlyozta: egyeztetéseket fog folytatni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, valamint nyugati országok, köztük Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország és Spanyolország vezetőivel egyaránt. Jeruzsálem a keresztények szent helye is – emlékeztetett a török elnök.

Erdogan kedden annak lehetőségét is felvetette, hogy Törökország Trump akkor még csak várható bejelentése után megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Binali Yildirim török kormányfő csütörtöki írásos nyilatkozatában elítélte a “felelőtlen” amerikai lépést, és leszögezte, hogy Ankara számára az érvénytelen. Yildirim úgy vélte: a döntés a palesztin-izraeli, továbbá a közel-keleti békefolyamatra nézve súlyos csapás, amely által a térségben “kinyílt Pandora szelencéje”.

Jövő szerdán Isztambulban ülésezik az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC), mivel Törökország, az OIC soros elnökeként azt szorgalmazza, hogy a muzulmán országok közösen lépjenek fel Jeruzsálem státuszának ügyében.

Köves Slomó szerint a magyar kormánynak is el kellene ismernie Jeruzsálemet Izrael fővárosaként

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija szerint a magyar kormánynak érdemes megfontolnia, hogy támogassa Donald Trump döntését, és ismerje el Jeruzsálemet mint Izrael állam fővárosát, elsőként az Európai Unió tagállamai közül – közölte a szervezet kommunikációs szolgálata csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint Köves Slomó levélben fordult Orbán Viktorhoz; kifejti: “Magyarország számára is komoly lehetőséget jelentene az Amerikai Egyesült Államok döntésének támogatása”.

Azt írta: “Izrael a zsidó nép őshazája, a zsidó-keresztény értékvilág bölcsője, Jeruzsálem pedig 3700 éve ennek a kultúrának a szimbóluma. A 2000 éven át tartó száműzetés során a zsidó szívekben mindvégig, majd közel 70 éve már a mindennapi valóságban is Izrael állam fővárosa Jeruzsálem. Ennek ellenére a világ csaknem 70 éve ragaszkodik mást mondani, mint a valóság”.

Donald Trump “ennek a kognitív disszonanciának vetett véget tegnap”, és az “amerikai elnök kiállását követően az EMIH meggyőződése szerint csak idő kérdése, hogy a valósághoz igazodjon a politika és a diplomácia” – tette hozzá.

Köves Slomó Orbán Viktornak írt levelében úgy fogalmazott: “Meggyőződésem szerint történelmi lehetőség ez Magyarország számára is. Lehetőség szimbolikus lépések és nagyon is kézzel fogható szövetségek megkötésére és megerősítésére.”

Az Egyesült Államok által megtett lépéshez első európai uniós országként csatlakozva Magyarország a fenti értékek őszinte megvallását tudná ismételten deklarálni, és ezzel – nem először – “élére állni térségünkben egy fontos, világpolitikai léptékű pozitív folyamatnak, melynek végén Jeruzsálem valóban a béke városává válhat egyszer” – írta az EMIH vezető rabbija.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI