Letartóztatások Ciszjordániában

Több tucat palesztint vettek őrizetbe az izraeli biztonsági erők szerdára virradó éjjel Ciszjordániában, köztük Hasszan Juszef sejket, az iszlamista Hamász szervezetének egyik helyi vezetőjét.

A biztonságiak közlése szerint az éjjel 32 palesztint fogtak el a megszállt Ciszjordánia különböző részein terrortevékenységben és erőszakos zavargásokban való részvétel gyanújával.

Hasszan Juszef sejket, a Hamász egyik alapítóját és ciszjordániai vezetőjét Rámalláhban vették őrizetbe a Sin Bet belbiztonsági szolgálat emberei. Őt a közelmúltban engedték szabadon bírósági ítélet nélküli, adminisztratív fogságából, miután az utóbbi években többször is letartóztatták. Tovább >> 

További zavargások voltak szerdán reggel a Gázai övezetet körülvevő biztonsági kerítés mentén. Több száz tiltakozó gumiabroncsokat égetett és kövekkel támadta az izraeli védelmi erőket. A tüntetések alatt az izraeli rendőrség különleges egységei (mista’arvim) a zavargók közé keveredve oszlatták fel a rendzavarást. A helyszínről készített videófelvételekből látható, hogy az izraeli rendőrök maszkokban, kafiában, palesztin zászlókkal felszerelve a tüntetők közé vegyültek – az oszlatás során pedig elfogták a rendbontókat.

Izraelinfo logo

Újabb rakétatámadás a Gázai övezetből

A Vaskupola rakétavédelmi rendszer szerda este megsemmisített két Gázai övezetből indított rakétát, jelentette az Izraeli Védelmi Erők.

Nem sokkal később kilőtték a harmadik rakétát is az övezetből, ami nyílt területen, Eskol régióban ért földet.

Később kiderült, hogy egy másik, Gázából indított rakétát Beit Hanoun UNRWA iskolájából lőtték ki, ami kárt okozott az egyik osztályteremben.

Azt követően újultak ki a rakétatámadások, hogy Donald Trump amerikai elnök szerdán közölte, az Egyesült Államok Izraelben lévő nagykövetségét Tel-Avivból áthelyezik Jeruzsálembe, amelyet Izrael fővárosaként ismer el.

Az elmúlt hét során 16 rakétát lőttek ki Izrael területére. Az izraeli légierő vadászgépei csapást mértek egy fegyvergyártó üzemre, egy lőszerraktárra és a Hamász kiképző állomásaira.

Izraelinfo logo

Általános sztrájk a Teva elbocsátások miatt

A Calcalist izraeli gazdasági portál birtokába jutott belső levél szerint 2018-ban a gyógyszeróriás globális szerkezetátalakítást tervez, 6430 izraeli alkalmazottjából 3300-t leépít, a gyártás nagy részét külföldre viszik, a cég megválik izraeli ingatlanjai többségétől.

Az izraeli szakszervezet fél napos, általános sztrájkot hirdet vasárnapra, az izraeli munkahét első napjára, tiltakozva a Teva által tervezett tömeges elbocsátások ellen.

“Az egész gazdaság – a repülőtérek, a bankok, a kikötők, az önkormányzatok, a kormányzati hivatalok és az egészségügy dolgozói fogják kimutatni szolidaritásukat a Teva alkalmazottaival” – nyilatkozta Avi Nissenkoren, a szakszervezetek vezetője az újságíróknak.

Izraelinfo logo

A hadsereg razziázott palesztin egyetemeken 

Az izraeli hadsereg rajtaütésszerű házkutatést tartott a palesztin Al-Quds és a Birzeit egyetemeken, ahol a napokban a Hamász alapításának holnapra esedékes évfordulójára készülnek. A hadsereg közleménye szerint plakátokat, zászlókat, terrorcselekményre uszító felhívásokat koboztak el, illetve a propagandaanyagot gyártó hebroni nyomdában is razziát tartottak.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.