Mandelblit Netanyahu beszéde után: “Tilos a rendőrség legitimitását megalapozatlan állításokkal megsérteni”

Két nappal azután, hogy a Netanjahu egy ünnepi pártgyűlésen újból durván és gúnyosan letámadta a rendőrséget és a korrupció ellen tüntetőket (“A rendőrség javasolja ellenem a vádirat benyújtását? Na és? Az ajánlások legnagyobb része a szemétben köt ki…”) Mandelblit főügyész védelmébe vette a rendőrséget: “A rendőrség szorgalmasan, szakszerűen és elfogulatlanul végzi a munkáját.”

A főügyész csütörtök este közölte, hogy hamarosan befejezik a miniszterelnökkel szembeni vizsgálatot, és megjegyezte, hogy “aggódik a nyilvános diskurzus miatt” ebben a témában. Egy Zichron Yaakovban rendezett jogi konferencián beszélt Esther Hayut legfelsőbb bírósági elnök és Ayelet Shaked igazságügy miniszter után. Avihai Mandelblit főügyész hangsúlyozta: “Úgy tűnik, hogy minden tábor jól ismeri a végső eredményeket, de nem hagyjuk, hogy bármelyikük befolyásolja azt.” Azt is kiemelte: “Kötelességünk megvédeni a rendőrség és az ügyészség dolgozóit és nem engedhetjük meg, hogy alaptalan gyanúsítgatásokkal delegitimizálják munkájukat… Fontos fellépni a korrupcióval és a bűncselekményekkel szemben, ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a gyanúsítottaknak is vannak jogaik, azokat is tiszteletben kell tartanunk.”

Katonák egy megbilincselt palesztint vertek Hebronban

Az IDF tájékoztatása szerint a katonai rendőrség két héttel ezelőtt vizsgálatot indított azzal az incidenssel kapcsolatban, amelyben egy felvétel szerint több izraeli katona egy megbilincselt palesztint ver és rugdos, miközben az ellenőrző pontra viszik. Az esemény a biztonsági erők elleni erőszakos zavargás végén történt, amely azután kezdődött, hogy Donald Trump amerikai elnök kijelentette, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa.

Az ENSZ Közgyűlése “érvénytelennek és semmisnek” nyilvánította az amerikai elnök Jeruzsálemmel kapcsolatos döntését

Az ENSZ Közgyűlése 128 támogató és kilenc ellenszavazattal, 35 tartózkodás mellett csütörtökön elfogadta a Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálem státuszára vonatkozó döntését elítélő határozattervezetet. Huszonegy állam nem vett részt a voksoláson.

Nemmel szavazott az Egyesült Államok és Izrael mellett Guatemala, Honduras, Togo, Mikronézia, Nauru, az óceániai Palau és a szintén óceániai Marshall-szigetek.

Az ENSZ-közgyűlés annak ellenére fogadta el a határozatot, hogy Trump előző nap az amerikai támogatások megvonásával fenyegette meg a testületben ellene szavazó államokat.

Az ENSZ Közgyűlésének határozatai jogilag nem kötelezőek, de nagy politikai súlyuk van. (Folytatás >>)

A Facebookon toboroz a Moszad

Ezentúl a Facebookon is toborozza új alkalmazottait a Moszad izraeli titkosszolgálat – jelentette be közleményében a miniszterelnöki hivatal csütörtökön Izraelben.

“Ha izgalmas karrierváltást keres, ha mindig erről álmodott, de sosem merte megpróbálni… Magasan kvalifikált embereket keresünk” – hirdeti a kíváncsi izraelieknek a Moszad új Facebook-oldalán.

Noha konkrét állásajánlatok nem szerepelnek az oldalon, de az egyik bejegyzés videóján egy titokzatos drón, öltönyös emberek, irodák, liftek, kávéházak és repülőgépek is vannak, vagyis mindaz, ami egy ügynökről a kívülállók eszébe juthat. (Folytatás >>)

Netanjahu szerint az ENSZ a “hazugságok háza”

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a “hazugságok házának” nevezte az Egyesült Nemzetek Szervezetét a Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemet Izrael fővárosának elismerő döntése elleni szavazás előtt – jelentette az izraeli média.

“Az Egyesült Államoknak hetven évbe került Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerése, s évek múlva ugyanezt fogja tenni az ENSZ is”- vélekedett az izraeli kormányfő csütörtökön, élesen bírálva az ENSZ Közgyűlésének néhány órával később esedékes, az amerikai döntés visszavonására vonatkozó határozattervezetének szavazását.

Netanjahu kijelentette, hogy Izrael világosan elutasítja ezt a voksolást. “Jeruzsálem a fővárosunk, tovább fogunk ott építkezni, és további nagykövetségek fognak odaköltözni” – jelentette ki Izrael miniszterelnöke egy kórház megnyitóünnepségén Asdódban. (Folytatás >>)

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.