A téli hónapokban nem mindig kedvez az időjárás a kinti csatangolásnak, márpedig ha épített környezetünket akarjuk megismerni, akkor a séták, túrák, vagy a kötetlen nézelődés és táblaolvasgatás az egyik leghatékonyabb módszer. Szerencsére azonban Izrael bővelkedik a múzeumokban és egyéb izgalmas belső terekben is. Ezek közül válogattam e havi számunkban.

1Dizájn Múzeum, Holon

Fotó: Ilana Shkolnik / Wikipedia

November 28-tól fél éven át megtekinthető legújabb kiállításuk: a Je t’aime – Ronit Elkabetz a színház, a mozi és a divat világába vezet minket ennek a különleges művésznőnek a hagyatékán keresztül, a múzeum épülete azonban önmagában is megér egy látogatást. Ezenkívül ki mondta, hogy ha az építészet érdekel, nem szabad a határterületeivel kezdeni az ismerkedést?

https://www.dmh.org.il/exhibition/exhibition.aspx?pid=48&catId=-1

2Munio Gitai Weinraub Építészeti Múzeum, Haifa

Fotó: www.muniogitaimuseum.com

A Bauhausról és Izraelről azt hiszem, mindenkinek Tel-Aviv jut eszébe, azonban a műfaj egyik mestere, azon kevés zsidók egyike, akik a berlini Bauhaus iskolában tanultak, Haifán élt és alkotott. Fia közbenjárására apja volt stúdióját alakították át az első ilyen témájú izraeli múzeummá. Állandó kiállítás mutatja be Munio Gitai Weinraub munkásságát, és évente két időszakos tárlat is van. A legújabb december 23-án nyit, és egy Maale Adumim melletti beduin iskolát mutat be. A projekt különlegessége, hogy egy olasz alapítvány finanszírozásában csupa újrahasznosított és helyben elérhető anyagból húzták fel az iskolát – vagyis leginkább homokból, sárból és régi autógumikból épült.

A múzeum csak kedd, szerda és péntek délelőtt van nyitva, úgyhogy ha Haifán jártok, előbb ezt nézzétek meg, és csak utána a Bahai kerteket!

https://www.muniogitaimuseum.com/exhibitions

3Bauhaus túrák, Tel-Aviv

Fotó: Kallos Bea

Biztos majdnem mindenkinek megvolt már, mégse tudtam egy ilyen irányultságú ajánlóból kihagyni a klasszikus Bauhaus élményt, aminek a legnagyobb szakértője egyértelműen a Bauhaus Központ. Túráik ugyan fizetősek – a rengeteg ingyenes program mellett a fejenkénti 80 sékel soknak tűnik –, de elhiszem nekik, hogy ők értenek a témához a legjobban. És hátha mondanak olyat is, amit máshol még nem hallottatok. A kétórás séta héber, angol, orosz, német, olasz és francia nyelven is elérhető – ráadásul remek programajánlat vendégeskedő barátoknak is!

https://www.bauhaus-center.com/tours.php

4Városnézés szombatonként, Jeruzsálem

Valahogy úgy van, hogy sok dolog, amiért Tel-Avivban fizetni kell, Jeruzsálemben ingyenes. Most nem fogok tényfeltáró riportot írni ennek okairól, azt hiszem, sokatoknak van elképzelése arról, hogy milyen tényezők lehetnek a jelenség hátterében. Mindenesetre az önkormányzat által szervezett szombati túrák nagyon izgalmasak, és ha már Jeruzsálem, akkor természetesen figyelnek arra is, hogy ne sértsék meg a szombatot (csak azt kell megoldani, hogy délelőtt 10-kor, vagy 11-kor már ott legyünk menetkészen a Safra téren). A januári-februári tematikus séták a következő témákat fogják körüljárni: a város a brit mandátum idején; Etiópia utca (a gyönyörű etióp templommal, zöld pázsitos, szökőkutas villákkal és Ben Jehuda lakóházával); Cion-hegy és a Kidron-völgy.

A Kidron-völgy – azon kívül, hogy a második templom idején temetkezési hely volt és rengeteg érdekes sír van benne –, egészen a Holt-tengerig vezet. A szerző egyik álma végigmenni rajta, de azt hiszem, ez egyelőre több ok miatt lehetetlen, és télen a lehetséges árvizek miatt másnak sem ajánlanám.

https://www.itraveljerusalem.com/trs/tour-ethiopia-street/

5Karácsonyi vásár és felvonulás, Názáret

Fotó: Zaher Abu Elnaser / Wikipedia

Mióta Izraelben élek, a karácsonyról alkotott képem alaposan átalakult, és egész nosztalgiával tudok gondolni még a karácsonyi vásárokra is – és ezzel magamat lepem meg a legjobban. Persze ha valaki december 20. tájékán átröppentene egy bő félórára a Vörösmarty térre, biztos elmúlna az érzés. Mindenesetre valószínűbb, hogy karácsony tájékán itt leszek, és addigra már épp kiheverem a hanukai fánk-támadást – így ellátogathatok egy helyi karácsonyi vásárba. Ha valakiben hozzám hasonlóan felébred az érdeklődés, az december 18-22. között ellátogathat Názáretbe, ahol az amúgy is gyönyörű óvárosban az amúgy is mindig ott levő bazár mellett karácsonyi vásár is van, 23-án pedig hagyományos felvonulással koronázzák meg az ünnepi készülődést.

https://www.nazareth360.com/event/nazareth-christmas-market-festival-2017 – dec 18-22

6Óváros, Beer Seva

Amikor egy ismerősöm ajánlására nem csak keresztülrohantam a sivatag fővárosán, és nem csak a nyüzsgő, csodálatos piacra szántam egy kis időt, hanem az ottomán birodalom idején épített óvárosig is elsétáltam, igazán meglepő élményben volt részem. Hunyorítottam egy kicsit, kizártam a homokdűnéket és a felhőkarcolókat a látóteremből, és úgy éreztem, hogy az ötven évvel ezelőtti Neve Tzedekben vagyok! A törököknek stratégiai fontosságú volt az amúgy már a bibliai időkben is létező település, mert ezzel a helyőrséggel tudták kordában tartani a lázadozó beduin törzseket. Ahogy az lenni szokott, a helyőrség kisvárossá fejlődött az előző század fordulójára, ezután azonban kikerült a városfejlesztés fókuszából és sok-sok éven keresztül nagyon elhanyagolták Beer Sevát. Most azonban úgy tűnik, életbe lépett a terv, hogy valóban sivatagi Neve Tzedeket csináljanak majd a kissé lepusztult negyedből. Szerintem rendkívül izgalmas ötlet időnként ellátogatni, hogy nyomon követhessük a folyamatot.

https://www.touristisrael.com/beer-sheva/2934/

Az írás az Új Kelet újság 2017 decemberi számában is megjelent nyomtatásban.