Nem csak a szupermarketeket zárják be szombaton? A törvény a benzinkutak boltjaira is vonatkozik majd

Az Ynet által megszerzett információ szerint az Arie Deri által támogatott törvény nem csak az élelmiszerboltokra és kioszkokra vonatkozik majd: az ultraortodox miniszter terve szerint a benzinkutak üzletei is zárva lesznek szombatonként. Még nem világos, hogy a törvény lehetővé teszi-e majd a benzinkutak teljes bezárását. “Netanjahu kapitulációja az ultraortodoxok előtt csak fokozni fogja a társadalmi feszültségeket és a nézeteltéréseket, és radikalizálódást okoz majd mindkét oldalon”- mondta Ofer Shelah parlamenti képviselő a Yesh Atid pártból. „Netanjahu és Litzmann átlépett minden piros vonalat. A korlátozás épp a törvényhozó szándékéval ellenkező hatást fogja elérni: a szombat fokozottabb megszentségtelenítése és a szélsőségesség erősödése lesz az eredménye”.

Izraelinfo logo

Előrenyomult az izraeli határ felé a szíriai kormányhadsereg

A szíriai kormányerők hétfőn előrenyomultak az izraeli és libanoni határok közelsége miatt stratégiailag fontos lázadó enklávéban Nyugat-Gúta térségében, mely Damaszkusztól dél-nyugatra fekszik.

Felkelők és nyugati megfigyelők is azt állítják, hogy az előrenyomulás elsősorban Irán térnyerését szolgálja, Teherán ugyanis megpróbálja konszolidálni jelenlétét Izrael és Libanon közelében, illetve libanoni szövetségesének, a Hezbollahnak köszönhetően biztosítani akarja hozzáférését a Földközi-tengerhez.

Izrael az iráni térnyeréstől tartva az utóbbi hetekben több légicsapást is végrehajtott Szíriában iráni, vagy iráni támogatású célpontok ellen. Jeruzsálem azért is lobbizik folyamatosan Washingtonnál és Moszkvánál, hogy ne engedjék Iránnak, a Hezbollahnak vagy más síita milíciáknak azt, hogy állandó támaszpontot hozzanak létre Szíriában, és tartsák őket távol a Golán-fennsíktól, amelyet Izrael Szíriától foglalt vissza 1967-ben. (Izraelinfo)

Izraelinfo logo

Izrael több országgal tárgyalásokat folytat a nagykövetségük Jeruzsálembe helyezéséről

Izrael legalább tíz országgal már tárgyalásokat folytat annak lehetőségéről, hogy az Egyesült Államok példáját követve a nagykövetségüket Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezzék át. Amit eddig láttunk, az csak a kezdet volt, mondta Cipi Hotoveli izraeli külügyminiszter-helyettes egy rádióinterjúban. Trump bejelentése hasonló lépések hullámát fogja beindítani – tette hozzá a külügyminiszter-helyettes.

Elsőként Guatemala követte Washington példáját. Az izraeli rádió értesülése szerint Izrael Romániával, Hondurasszal, a Fülöp-szigetekkel és Dél-Szudánnal folytat egyeztetéseket a nagykövetségük Jeruzsálembe helyezéséről. Konkrét részleteket ezekről a tárgyalásokról még nem lehet tudni. (Izraelinfo)

Izraelinfo logo

Immár húsz gyermeknek adott életet egy izraeli hászid édesanya

Huszadik gyerekének adott életet egy izraeli hászid édesanya. A szerdán született gyermek kisfiú, természetes szüléssel jött a világra, 42 éves édesanyja 19. alkalommal szült most, legutóbb ugyanis ikrei születtek.

A Mea Searimban, a jeruzsálemi ultraortodox negyedben élő asszony azt, hogy hány unokája van már, nem árulta el. A kórház szerint idáig 14 évet töltött az életéből viselősen, áldott állapotban.

Mindez egyébként hatalmas megterhelés az édesanya szervezetének. Ugyanakkor a bába arról számolt be, az édesanya végig nyugodt volt a szülés során, amikor viszont gyermekét a kezébe vehette és megismerkedhetett vele, izgatottá lett, felvillanyozta, huszadszorra éppen úgy, mint elsőre, a találkozás.

Valamelyest megkönnyíti majd a 20 gyermekes hászid asszony elképzelhetetlenül nehéz munkáját, hogy számos rokona van már, akik felnőttek és segítenek majd a kisebbek gondozásában. (168óra)

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.