Palesztinok tüntettek Betlehemben a görög ortodox egyház ellen karácsonykor

Palesztinok tüntettek szombaton a ciszjordániai Betlehemben, Jézus születésének helyén, tiltakozásul amiatt, hogy a görög ortodox egyház ingatlanokat adott el Kelet-Jeruzsálemben zsidó telepeket bővítő izraeli cégeknek.

Az izraeli ellenőrzés alatt álló Betlehem, valamint a szomszédos Bét-Sahúr és Bét-Dzsala önkormányzata az ortodox karácsony alkalmából tartott ünnepségek bojkottjára szólította fel a híveket.

A jeruzsálemi görög ortodox pátriárkát gyakran vádolják a palesztinok azzal, hogy ingatlanokat ad el vagy bérbe Izraelnek.

Több száz palesztin tüntető megpróbálta eltorlaszolni az utat, amelyen III. Teofil jeruzsálemi ortodox pátriárka gépkocsioszlopa haladt a karácsonyi szentmisére a Születés temploma felé. A tüntetők kövekkel, vizespalackokkal dobálták és ököllel ütötték a pátriárka gépkocsiját, és az „áruló, áruló” szót skandálták, míg a palesztin biztonsági erők arrébb nem lökdösték őket. A konvoj három autójának ablakai betörtek, de a pátriárkáé sértetlen maradt. A főpap épségben megérkezett a templomba, amelyet azon a helyen emeltek, ahol a bibliai hagyomány szerint Jézus Krisztus megszületett.

A tervek szerint Mahmúd Abbász palesztin elnök is részt vesz a pátriárka által bemutatandó éjféli misén.

2004-ben a kelet-jeruzsálemi telepbővítésekkel foglalkozó Ateret Kohanim zsidó szervezettel kapcsolatban álló három vállalat szerezte meg a görög ortodox egyház tulajdonában lévő három épület, közöttük a jeruzsálemi Petra és Imperial szálloda, valamint egy óvárosi lakóház tartós bérleti jogát. Az ügylet kiváltotta a Kelet-Jeruzsálemet a jövőbeli független palesztin állam fővárosának tekintő palesztinok felháborodását, s végül a szinódus 2005-ben felmentette Teofil elődjét, Iréneusz pátriárkát.

Nicola Hámisz, a keresztények lakta Bét-Dzsala polgármestere szerint azonban ez a gyakorlat folytatódik.

„III. Teofil figyelmen kívül hagyta valamennyi kérésünket, és a (keresztény) többség ellenzése ellenére folytatja a föld eladását” – mondta a polgármester.

Augusztusban a pátriárka maga bírálta azt az izraeli bírósági döntést, amely az Ateret Kohanimnak adta az egyházi ingatlanok megszerzésének jogát. Közölte, hogy az egyház a legfelsőbb bírósághoz fordul, mert „részrehajlónak és politikai indíttatásúnak” tekinti az ítéletet.

Az egyház beperelte az Ateret Kohanimot, mert szerinte törvénytelenül jutott a bérleti joghoz. A bírósági vita éveken át tartott, míg augusztusban meg nem született az ítélet.

A görög ortodox egyháznak világszerte csaknem 200 millió híve van. Az Izraelben és a palesztin területeken élők számát mintegy 90 ezerre becsülik.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI/Izraelinfo