A kormány egyhangúlag megszavazta a 2019-es költségvetést

A kormány reggelre virradóra egyhangúlag jóváhagyta az állami költségvetést és a 2019-es gazdasági tervet. Az állami költségvetés mértéke a jövő évre 397,3 milliárd sékel lesz (4 százalékos növekedés), ebből 63 millió sékelt különítenek el védelmi célokra. A legnagyobb mértékben az oktatás költségvetését növelték, amire várhatóan 60 milliárd sékelt fordítanak majd. 2 milliárd sékelt zárolnak a fogyatékkal élők javára. A költségvetésben szereplő fontosabb reformok között szerepel a munkahét lerövidítése, a családi támogatás és az idősgondozás reformja, a televíziós piaci verseny növelése, a magánklinikákon végzendő műtétek árának csökkentése és a digitális bankreform.

Ezenkívül az ellenzéki pártok vezetői aláírtak egy kötelezettségvállalást, amely a koalíciós megállapodás része lesz és korlátozza a koalíciós pártok parlamenti képviselőit abban, hogy a gazdasági év folyamán bármiféle költségvetési növelést követeljenek.

A 2019-es költségvetést a napokban a kneszet elé terjesztik, jóváhagyása februárra várható.

Izraelinfo logo

A fogyatékkal élők tovább tiltakoznak

Csütörtökön ismét tiltakozó útlezárás történt Jeruzsálemben, a pénzügyminisztérium bejáratánál, és a fogyatékkal élők mozgó autóbusz reklámokon is kampányolnak Benjamin Netanjahu miniszterelnök, Moshe Kahlon pénzügyminiszter és Haim Katz jóléti miniszter ellen – tudósított a Jedioth Ahronot internetes portálja. Mint ismert, tavaly szeptemberben utcai demonstrációk és hosszas egyeztetés után született egy megállapodás a fogyatékkal élők járulékának három év alatti fokozatos emeléséről. Már akkor is volt néhány érdek-képviseleti szervezet, amely nem támogatta a kormány javaslatát és azonnali, a minimálbérhez igazodó emelést követelt.

A 2019-es költségvetési egyeztetésekkor kiderült, hogy a kormány valójában a korábban megígért összegnek csak a felét tervezte be, és a múlt héten nagy sajtóvisszhanggal bemutatott „történelmi” megállapodásból kimaradt pár tételt, amiről szeptemberben már megegyeztek a szakszervezettel és az érdek-képviseleti csoportokkal.

A „Fogyatékkal élő nem félember” és a „Fogyatékkal élők tiltakozó központja” szervezetek úgy nyilatkoztak tovább folytatják a médiakampányt és a tiltakozó útlezárásokat, ha a végső költségvetésbe végül a mostani, félmegoldás kerül be.

Izraelinfo logo

A kormány újabb több száz telepeslakás felépítését hirdette meg Ciszjordániában

Egy nappal a Havat Gilad-i rabbi, Raziel Shevach elleni merényletet követően, a kormány újabb több száz telepeslakás felépítését hirdette meg – jelentette csütörtökön a Háárec internetes portálja.

A júdea-somroni izraeli polgári közigazgatás szerdán több száz izraeli telepeslakás felépítésének különböző lépéseit indította el, amelyek a ciszjordániai telepeket bővítik majd olyan területeken, amelyeken a palesztinok saját államukat hoznák létre a kétállami megoldás keretében.

Jóváhagyták több mint kétszáz új otthon építését Oranitben, több mint ötvenét a Jordán-völgyében lévő Pecaelben, és emellett Ariel, Alfé Menase és más ciszjordániai települések bővítéséről is határoztak. A tervező hatóságok arról is döntöttek, hogy tovább bővítik a Kefar-Adumimban és Givat-Zeevben régebben elindított, több száz lakóegység megépítését tartalmazó fejlesztéseket.
2017-ben a polgári közigazgatás mintegy háromezer otthon építését hagyta jóvá ciszjordániai településeken, de ezt csak néhány tucat tényleges építkezés követte, mert a többi pályázatot felfüggesztették.

Izraelinfo logo

2017 rekordév az idegenforgalomban

A Központi Statisztikai Hivatal (CBS) tegnap közzétett jelentése szerint az elmúlt év folyamán mintegy 3,6 millió turista érkezett Izraelbe, ami 25%-os növekedést jelent a 2016-ban ide látogató turisták számához képest. Új rekord született a külföldi utazások számát illetően is – 3,8 millió izraeli 7,6 millió alkalommal repült külföldre az év során.

A legtöbb turista az Egyesült Államokból érkezett, mintegy 779 000 amerikai polgár látogatott Izraelbe, ami 20%-os növekedés az elmúlt évvel szemben. Oroszország foglalta el a második helyet a mintegy 331 500 ide látogató turistájával, 25% emelkedés az előző évhez képest.

A turizmus elmúlt évi drasztikus növekedése hatalmas mértékben hozzájárult az izraeli gazdasághoz. Első alkalommal fordult elő, hogy a bejövő turizmusból származó bevételek meghaladták a 20 milliárd sékeles küszöböt, 25 000 új munkahely létesült. Folyt…

Izraelinfo logo

Oktatással és több munkahellyel a terror ellen

„Külföldi munkavállalók helyet inkább a Júdea-Somronban és Gázában élő képzett palesztin munkaerő számára kellene több munkaengedélyt adnunk. Ez gazdasági és hosszú távú biztonsági előnyökkel is járna” – mondta Joav Mordechai tábornok, a hadsereg kormányzati ügyekért felelős koordinátora a Globes magazin gazdasági konferenciáján csütörtökön Jeruzsálemben.

A tábornok azzal érvelt, hogy a palesztinok adott munkaengedélyekkel csökkenhetne a Területek magas munkanélküli rátája (Júdea-Somron 18%, Gáza 60%), növekedne ott is az életszínvonal, ami csökkenthetné a terrorszervezetek támogatottságát. Emellett az izraeli gazdaságnak az építőipartól a high-techig szüksége van további munkaerőre, és az így kifizetett támogatás végül is az izraeli gazdaságot növelné.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.