Elhunyt Haim Gouri író, költő

Életének 94. évében visszaadta lelkét a Teremtőnek Haim Gouri író, költő, újságíró és dokumentumfilm-rendező. Jeruzsálemben, a Har Hamenuchot temetőben helyezik végső nyugalomra.

Magam vagyok a polgárháború / egyik felem lövi az utolsónak maradót / a legyőzöttek falainál” 

Gouri 1923-ban született Tel Avivban, egy szocialista-cionista családban. A gimnázium után belépett a Palmachba, ahol rövid idő alatt parancsnokká vált. Három háborúban vett részt, 1947-ben Magyarországra küldték, hogy segítse a holokauszttúlélők Palesztin Mandátumba való illegális bevándorlását.

Gouri irodalmat tanult a Jeruzsálemi Egyetemen és a párizsi Sorbonne-on. Újságíróként dolgozott a Lamerhav és a Davar című lapoknál, jelentős hírnevet szerzett az Adolf Eichmann elleni 1961-es bírósági tárgyalásról szóló beszámolóival. Munkásságáért 1975-ben Bialik-díjat, 1988-ban Izrael-díjat, 1998-ban Uri Zvi Greenberg – díjat kapott.

Számos más, nem vallásos, baloldali cionista értelmiségivel együtt Gouri is aláírta az Izrael földje mozgalom kiáltványát az 1967-es fényes győzelmet követő napokban. Ennek alapelve: a bibliai Júdea és Szamária, vagyis a Jordániától elfoglalt nyugati part területeiről sohasem lehet lemondani. „Aláírtam, de kétségek gyötörtek – nyilatkozta az ezredforduló idején Gouri –, kétfelé hasított az őseink földje iránti érzéki, metafizikai szerelem és a félelem.”

Gouri, bár nem volt politikus, írásaiban élete végéig aktívan politizált, és a 21. század hajnalán már morálisan elfogadhatatlannak tartotta, hogy izraeliek egy idegen népen uralkodjanak.

Izraelinfo logo

Izraeli–palesztin miniszteri találkozó

Donald Trump amerikai elnök december 6-i, Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő bejelentése óta most találkozott először két magas rangú izraeli és palesztin politikus. Moshe Kahlon pénzügyminiszter és Abeer Odeh palesztin gazdasági miniszter kedden több tisztségviselővel együtt részt vett az Allenby határátkelőhelyen kialakított új Cargo scanner átadásán. Az izraeli biztonsági felügyelet alatt álló átkelőhelyre holland adományként érkezett a napi 200 konténer gyors átvizsgálását lehetővé tévő scanner.

“Az izraeli és a palesztin hatóság közötti kapcsolatok hosszú stagnálása után érkeztem a Pénzügyminisztériumhoz” – mondta Kahlon, aki egyúttal bejelentette, hogy vasárnap találkozik Rami Hamdallah-al, a Palesztin Hatóság miniszterelnökével is. “Úgy döntöttünk, hogy felelősséget vállalunk, és számos közös projektet elindítunk. Sok tervünk van arra, hogy folytassuk pénzügyi együttműködésünket a Palesztin Hatósággal.”

Izraelinfo logo

Palesztin tüntetők elkergettek egy amerikai delegációt Betlehemből

Palesztin tüntetők kedden betörtek egy Betlehemben tartott továbbképző szemináriumra és elkergették az amerikai oktatókat, tiltakozásul Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemet Izraeli fővárosának elismerő döntése ellen – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap.

Az Egyesült Államok jeruzsálemi konzulátusa által szervezett, szakemberekből álló amerikai delegáció az internetes üzletkötésről tartott előadást palesztin üzletembereknek Ciszjordániában, amikor helyi tiltakozók betörtek az ülésterembe és félbeszakították a továbbképzést.
Az utcán is követték az autóikhoz menekülő amerikaiakat, paradicsommal dobálták meg járműveiket és kisebb kárt okoztak egy visszapillantó tükörben.
A tiltakozók többek közt egy olyan táblát tartottak magasba, amely szerint “cionimus=nácizmus=fasizmus”, és egyikük rugdosni kezdte az amerikai delegáció egyik, a jeruzsálemi konzulátus diplomáciai rendszámtábláját viselő autóját.

Izraelinfo logo

Likvidálta magát a Hamász egyik alapító tagja

A Hamász terrorszervezet kedden bejelentette, hogy a Gáza városbeli Shifa kórházban belehalt fejsérüléseibe a szervezet alapító tagja, Imad al-Alami, aki három hete véletlenül fejbe lőtte magát, miközben “a fegyverét vizsgálta otthonában”. A 62 éves al-Alami “balesetéről” néhány palesztin médium azt állította, hogy al-Alamit egy ismeretlen támadó lőtte le közvetlen közelről, de ez a hír hivatalosan nem került megerősítésre.

Al-Alami több fontos pozíciót töltött be a Hamászban, többek között ő volt a fő kapcsolattartó a Hamász iráni és más külföldi megbízottjai felé. Izrael azzal vádolta, hogy számos támadás megtervezése köthető hozzá.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.