A Gázából jövő rakétára válaszul a hadsereg légicsapást mért a Hamász egyik megfigyelő állására

Az IDF vadászgépe megtámadott egy a Gázai övezet északi részén található Hamász megfigyelő állomást az előző esti Izraelre kilőtt rakétatűz miatt. A  Izraelbe, de figyelmeztetést nem hallottak, és nem jelentettek veszteségeket vagy károkat. A rakétát tegnap este éjfél előtt indították a Gázai övezetből. A kilövés során nem volt riasztás az izraeli oldalon, de sem emberéletben nincs veszteség, sem anyagi kár nem keletkezett. A biztonsági erők átfésülik a terepet annak meghatározására, hogy a rakéta Izraelben, vagy a Gázai övezet északi részén csapódott-e be.

Az előző nap folyamán négy palesztint fogtak el, miután átmászva a peremkerítésen a Gázai övezet déli részéről izraeli területre jutottak. A biztonsági erők azonnal elfogták őket. Az egyiknél két kést és egy gránátot találtak. A hadsereg most azt vizsgálja, hogy a gyanúsítottak támadást terveztek-e végrehajtani, vagy azzal a szándékkal keltek át a határon, hogy letartóztassák őket a Gázai övezet megélhetési nehézségei miatt.

Izraelinfo logo

Egy 600 000 zsidó diákot képviselő szervezet a menekültek kitoloncolása ellen: “botrányos politika”

A Zsidó Diákok Világszövetsége, amely 38 országból mintegy 600 000 zsidó diákot képvisel, úgy döntött, hogy ellenzi az izraeli kormány tervét, hogy az eritreai és szudáni menedékkérőket Ruandába toloncolja ki. “Elítéljük az izraeli kormány botrányos politikáját több ezer menedékkérő felé” – mondta Alina Brickman, a zsidó hallgatók európai uniójának elnöke.

“A menedékkérők abban a reményben  érkeztek Izraelbe, hogy a demokrácia biztonságos menedéket nyújt számukra. Ezzel szemben naponta megfosztják őket méltóságuktól, és most fizikai biztonságuk is veszélybe került. Mi ezt nem fogjuk támogatni. Mi olyan Izraelt akarunk, akire büszkék lehetünk.”

Az állásfoglalás kimondja, hogy „a World Union of Jewish Students vezetősége úgy véli, hogy a kiutasítás több ezer embert halálos veszélynek, nemi erőszaknak, kínzásnak, rabszolgaságnak és mélyszegénységnek tesz ki. Izraelnek erkölcsi felelőssége, hogy megőrizze a zsidó értékeket és megvédje a területén lévő menedékkérőket. Izraelnek a nemzetközi szabványoknak megfelelően kell megvizsgálni a menedékkérelmeket azzal a céllal, hogy meghatározhassa, ki jogosult a menekült jogállásra.

„Továbbá egyértelmű politikát kell kialakítania az illegális bevándorlást illetően, amely figyelembe veszi az ország társadalmi, gazdasági és demográfiai igényeit. Míg dél Tel-Avivban a társadalmi és gazdasági helyzet rendkívül problémás, Izrael képes alternatív megoldásokkal kezelni a helyzetet anélkül, hogy kiutasítana több ezer embert”.

A Zsidó Diákok Világszövetség olyan szervezet, amely a világ hat kontinensén a zsidók hallgatók egyesületeit egyesíti. A szervezetnek olyan vezetői voltak, mint Albert Einstein, Chaim Nachman Bialik, Sigmund Freud, Chaim Weizmann, David Ben-Gurion, B. Yehoshua. A szövetséghez tartozó szervezetek közül egyik sem ellenezte a döntést.

Izraelinfo logo

Lengyel külügy: a Nemzeti Emlékezet Intézetéről szóló törvény módosításának célja a holokauszttagadás elleni küzdelem

A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetéről szóló törvény módosítása nem csorbítja a szólás és a történelmi vita szabadságát, fő célja a holokauszttagadás minden formájával szembeni küzdelem – szögezte le a lengyel külügyi tárca csütörtökön kiadott közleményben. A lengyel kormányfői hivatal később az Izraellel való jogi-történelmi párbeszéd folytatására hivatott bizottság létrehozásáról adott hírt.

A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló törvény módosítása nem korlátozza a szólásszabadságot, a tudományos kutatás és annak eredményei közzétételének teljes szabadságát, sem a történelmi viták vagy a művészeti tevékenység szabadságát – áll a közleményben.

A dokumentum szerint az új előírások fő célja “a holokauszt igazsága tagadásának és meghamisításának minden formájával szembeni harc”, és a jogszabály révén Varsó szembeszegülne azzal is, hogy kisebbítsék a holokauszt valódi elkövetőinek felelősségét.  Részletek >>

Izraelinfo logo

Izraelben visszatetszést keltett a holokauszttal kapcsolatos, vitatott lengyel törvény megszavazása

Vezető politikusok holokauszttagadásnak nevezték a még elnöki aláírás előtt álló jogszabályt, és Jiszráel Kac miniszter az ország varsói nagykövetének konzultációra szóló azonnali visszahívására szólította fel Benjámin Netanjahu miniszterelnököt.

“Egyáltalán nem fogadjuk el az igazság eltorzítását, a történelem újraírását vagy a holokauszt tagadását. Semmiképp sem fogadjuk el a történelem újraírásának semmilyen kísérletét, s semmiféle megszorítást a történelmi igazság kutatásában”- jelentette ki az izraeli kormányfő a kormány szokásos heti ülésén, még a törvény megszavazása előtt.

Csütörtökön – már a jogszabály megszavazása után – Jiszráel Kac közlekedési és hírszerzési miniszter felszólította Netanjahut, hogy azonnali hatállyal rendelje haza konzultációra Izrael varsói nagykövetét.

“A lengyelek által elfogadott törvény súlyos, tagadja Lengyelország szerepét és felelősséget a zsidók elleni holokausztban”- mondta Kac. “A politikai és a morális megfontolások egyensúlyában világosan dönteni kell: a holokauszt áldozatainak emléke felette áll minden más meggondolásnak”- tette hozzá. Részletek >>

Izraelinfo logo

A villamosenergia-krízis miatt leállt 7 egészségügyi központ Gázában, Izrael engedélyezni fogja generátorok bevitelét az övezetbe

Izrael engedélyezni fogja áramfejlesztők bevitelét a Gázai övezetbe a palesztin lakosságot sújtó humanitárius válság enyhítése érdekében, számolt be az Izrael Rádió csütörtökön.

Az engedélyezésre tett ígéretre szerdán került sor Brüsszelben, a palesztin fejlesztési segélyeket és politikai erőfeszítéseket koordináló nemzetközi tanács rendkívüli ülésén. Izraeli és egyiptomi kormányminiszterek, valamint a palesztin miniszterelnök és egy magas rangú amerikai tisztviselő vett részt a megbeszéléseken.

A jelentés szerint Izrael a generátorok bevitelét számos biztonsági intézkedéshez kötötte, amelyek garantálják, hogy a Hamász és más terrorszervezetek ne használhassák őket egyéb célra. (ujkelet.live)

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.