Ideiglenesen élek itt, de már 22 éve itt vagyok

Miniinterjú Fenyves Gabriellával

Interjúsorozatunkban az Izraelinfo szerzőit, szerkesztőit kérdezzük, hogy bemutassuk őket és egyedi Izrael-élményüket  és közben ízelítőt adjunk abból, hogyan is élnek errefelé a magyarok.

Grafika: Horváth H. Katalin

Hogy hívnak, hány éves vagy? Hogy szereted, ha szólítanak?

Fenyves Gabriella vagyok, 53 éves és nincs kikötésem arra, hogyan szólítsanak.

Hogy írnád le magad három szóban?

Három szóban talán nem fog menni – maximum azt tudom elmondani, hogy törekszem arra, hogy minél lelkiismeretesebben éljek.

Mi a kedvenc könyved?

Az utóbbi időben az iCast hangoskönyveit olvasom-hallgatom munka (festés) közben, zene helyett. Azért nagyszerű, mert fogyaszthatóvá teszi számomra a héber irodalmat. Fantasztikus élmény – én is megtaláltam benne az izraeliségemet. A sok könyv közül Jisáj Szarid művét, a Haslisit ajánlanám legszívesebben.

Mi a kedvenc izraeli sorozatod vagy filmed?

Sorozatokat nem nézek, kedvenc filmem rengeteg van.

Hol élsz?

Egy tel-avivi majdnem kertes házban élek, egy úgynevezett “rakevet” épületben (sorházak, amelyek az ötvenes években épültek – a szerk.). A férjemmel, fiammal, aki 19 éves katona és a kislányommal, aki 14 éves.

Miért itt élsz?

Ideiglenesen élek itt – sosem határoztam el, hogy végleg letelepedjek, de már 22 éve itt vagyok. Átmenetileg, mint az orosz csapatok. Szívesen továbbálltam volna, de mindig akadt valami, ami itt tartott.

Mit szeretsz a legjobban Izraelben?

Mindazt, amit sikerült befogadnom és elfogadnom. A thinától az emberekig, a világfelfogásig. A dinamizmust és optimizmust.

Mit szeretsz a legkevésbé?

Mindent, amit nem tudtam elfogadni – de ezek nem csak Izraelre jellemzőek.

Mi volt a legfurcsább számodra, amikor először itt jártál?

23 éves voltam, amikor először itt jártam és minden rendkívül furcsa volt. A nap fénye, színe, az emberek színessége, a fauna, a délszaki növények sokasága.

A kedvenc helyed Izraelben?

Tel-Aviv. Az egész város. Amikor kivándoroltunk, akkor Haifában próbáltunk először szerencsét, de három nap múltán már itt voltunk Tel-Avivban. A város a szemünk láttára nőtt fel.

Grafika: Horváth H. Katalin

Hol, mit eszel a legszívesebben Izraelben?

Rómában légy olyan, mint a rómaiak. Tel-Avivban a konyha egészen fantasztikus, minden náció minden étke megtalálható. A helyi fogások közül a szabihot (sült padlizsán pitában, rengeteg zöldséggel, tojással) ajánlom.

Mi hiányzik a legjobban Magyarországról?

Gyakran jövök-megyek – úgyhogy bepótolok mindent, ami hiányzik, amikor ott vagyok. Ami hiányzik, az nem kifejezetten Magyarország, hanem a négy évszak. Hiányoznak ezek a hangulatok a gyerekkoromból.

Mi a legjobb/legizgalmasabb magyar dolog Izraelben?

Az Izraelinfo. Egyértelműen. Nagyszerű játszó- és alkotóközösség.

 

A többi interjúhoz >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.