Izrael tizenkét légicsapást hajtott végre Szíriában

Az F-16-os roncsait vizsgálják az Észak-izraeli Hardufban, miután Izrael iráni célpontok ellenn hajtott végre támadást 2018. február 10-én - fotó: IDF

Izrael tizenkét légicsapást hajtott végre szombaton Szíriában szíriai és iráni katonai célpontok ellen, miután hajnalban egy iráni drón behatolt Izrael területére, és egy izraeli harci helikopter lelőtte – jelentette az izraeli média.

Az izraeli vezetés szombaton válságtanácskozást tart a hadsereg főhadiszállásán a további lépésekről – jelentette a Tízes tévécsatorna. Avigdor Liberman védelmi miniszter és Gadi Ejzenkot vezérkari főnök már ott van, Benjámin Netanjahu miniszterelnök pedig oda tart a szombati munkaszünetet megsértve, amit Izraelben csak rendkívüli esetekben szoktak megtenni a politikai vezetők.

Arab hírforrások szerint az izraeli légierő a csapásait libanoni légtérből hajtotta végre, s egy izraeli F-16-os harci repülőgép megsérült az akcióban. A gép izraeli területen lezuhant, de a pilóták időben katapultáltak.

Az izraeli légierő először azt az iráni katonai támaszpontot támadta szíriai területen, ahonnan a valószínűleg kémfeladatokat ellátó pilóta nélküli repülőt útnak indították. Később egyebek között Damaszkusz környékén hajtottak végre légicsapásokat.

Izrael északkeleti részében előbb hajnalban, majd délelőtt is megszólaltak a légvédelmi szirénák. A haifai városháza bejelentette, hogy a városban előkészítik és szükség esetén megnyitják az óvóhelyeket.

A tévé értesülései szerint a két pilótát a haifai Rambam kórházba szállították, egyikük súlyos, a másik könnyebb sérülést szenvedett.

– Izraelnek nem áll szándékában a helyzet eszkalálása – jelentették ki a hadsereg illetékesei, és a történtek ellenére nem rendeltek el fokozott készültséget.

Az országrészben az élet szemmel láthatóan visszatért a rendes kerékvágásba: a tévében mutatták, amint a Hermon-hegységnél, az izraeli síparadicsom bejáratánál több százan állnak sorba, hogy az ország egyetlen hóval borított hegyén töltsék el a szombati pihenőnapot.

Izrael lelőtt egy területére behatoló iráni drónt, iráni célpontokat támadott Szíriában – lezuhant egy izraeli vadászgép

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI