Új korszak kezdete a Merec pártban?

Tamar Zandberg, a legesélyesebb jelölt a Merec vezetői posztjára - fotó: Wikipedia

A Merec párt elnökének lemondása után néhány órával az elnöki székre eddig szintén pályázó veterán Merec-tag, Ilan Gilon is bejelentette, hogy visszavonja pártelnöki jelölését. Galon arra hivatkozott, világossá vált számára, hogy a párt új vezetőséget akar. Ilan Gilon egészségügyi indokokkal lépett vissza, de továbbra is a Merec frakcióvezetője marad a Kneszetben.

A párton belüli választási rendszer megváltoztatása után – amelyet egyébként maga Zehava Galon kezdeményezett és hajtott végre – a Merec az elmúlt hónapokban majdnem megduplázta tagjainak számát, mára közel 30 ezer tagra. Eddig a párt belső közgyűlésének ezer tagja választotta meg az elnököt és a Kneszet-jelöltek listáját, mostantól pedig általános szavazattal a tagok jelölőgyűlése dönt. A közel 12 ezer új tag belépése viszont gyökeresen megváltoztatta a párt arculatát és minden valószínűség szerint a Kneszetben a pártot ma képviselő négy Kneszet tag politikai jövőjét is.

Az elnökválasztási jelölésből való kilépése előtt Galon egy belső felmérés szerint csak a negyedik helyen állt az elnökjelöltek között és mindössze a tagok 11 százalékának bizalmát kapta volna meg. A felmérés összegzését végül megszakították, mert Galon lemondása után már nem volt jelentősége – az viszont kiderült, hogy az új elnök Tamar Zandberg képviselőnő lenne, aki a szavazatok 39% -át kapta.

Galon 2012-óta vezeti a baloldali liberális Merec pártot, akkor a parlamenti választásokon évek óta rekordnak számító hat mandátumot sikerült szereznie pártjának a Kneszetben. Képviselői tisztségéről tavaly azért mondott le, hogy a párt választási rendszerének reformjáért dolgozhasson. Galon Kneszet tagként következetes kiállt a polgári jogok védelméért Izraelben és a területeken, a vallás és állam szétválasztása iránt, továbbá a meleg jogokért és a nemek közötti egyenlőségért.

Tamar Zandberg, aki a felmérések szerint Galon utódja lehet, úgy véli, hogy pártja akár tíz mandátumot is szerezhet a legközelebbi választásokon, és a jobboldali haBait haYehudi párt baloldali “tükörképeként” az izraeli baloldal politikai és ideológiai bázispártjaként kellene funkcionálnia. “Én egy sokszínű jelöltlistát képzelek el a pártnak, amely integrálja a férfiakat és a nőket, az arabokat és a zsidókat, a mizrahi és az askenazi jelölteket. Két ilyen célt tűztem ki, amely kétszer annyit céloz meg, mint ami ma van, és azt hiszem, ez lehetséges is.” – nyilatkozta Zandberg.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.