Húszmillió dolláros adomány a Sheba Egészségügyi Központ számára

A Sheba Egészségügy Központ rehabilitációs részlegének előcsarnoka - fotó: dr. Avishai Teicher / Wikipedia

Az orosz-zsidó milliárdos és a Chelsea labdarúgó klub tulajdonosa, Roman Abramovich 20 millió dollárt adományozott a Sheba Egészségügyi Központ új nukleáris részlegének felállításához.

A ramat-gani kórházban egy 2000 négyzetméteres, háromszintű diagnosztikai és kutatóközpont felépítését tervezik. Az új létesítményben felállítanak majd egy ciklotront, egy részecske-gyorsítót is, amely pontosan meghatározza és radioaktív ion sugarakkal megöli a rákos sejteket. Ezt a protonterápiát néhányan a rákkezelés “mágikus golyójának” nevezik, mivel a kezelés során a célzott sugár minimális kárt okoz a közeli egészséges szövetekben. Az új kezelési lehetőségekkel a Sheba orvosai a betegek számára pontosabb diagnózist és személyre szabottabb kezelési tervet nyújthatnak majd.

Abramovich már korábban is együttműködött a Sheba Orvosi Központtal számos projektben, beleértve a gyermekgyógyászati szív- és rákkutatást. A mai napig 57 millió dollárt adományozott a Sheba Orvosi Központnak.

Az 51 éves Abramovich a Forbes magazin szerint Oroszország 12. leggazdagabb üzletembere, vagyona eléri a 11,6 milliárd dollárt. A zsidó oligarcha 2003-ban vásárolta meg a Chelsea labdarúgó-klubot, melynek négymilliós szurkolói táborában bőven akadtak rendbontók. A csapat az elmúlt években aktív diszkriminációellenes kampányt folytatott, jelentősen sikerült visszaszorítani a futball huliganizmust és a lelátókról hallható rasszista, antiszemita rigmusokat. Nemrég a csapat új programba kezdett, antiszemitizmus elleni kampány indítottak és ezzel párhuzamosan felhívják a figyelmet a holokauszttúlélők történeteire is.

„Éppen most tartottuk világszerte a Holokauszt emléknapját, de elnézve az évről-évre növekvő antiszemitizmusról szóló felméréseket, úgy érzem, bőven van még mit tennünk. A holokauszt a történelemben példa nélküli bűncselekmény volt, és mi most a futball népszerűségét felhasználva próbálunk tenni azért, hogy ez a bűntény többé ne fordulhasson elő. Büszke vagyok a kezdeményezésünkre, arra, hogy a csapat fellép az antiszemitizmus minden formája ellen” – nyilatkozta Abramovich.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.