Kivégezték a Hamász egyik mérnökét

A likvidált Hamasz-mérnök - fotó: képernyőkép

Szombat hajnalban Kuala Lumpurban 10 lövéssel meggyilkoltak egy palesztin férfit, aki a helyi brit egyetemen elektronikát tanított és imánként is szolgált. A Hamász úgy nyilatkozott, Fádi El-Bats a szervezet tagja volt, az egyik legjobb mérnökük, aki a fiatal korosztályt is tanította a drónok és rakéták építésére. Iszmail Hanije, a Hamász vezetője bosszúra szólított fel.

A malajziai rendőrség szerint a férfi hajnali imára tartott a házához közeli mecsetbe, amikor egy mellette elhaladó motorról agyonlőtték. A köztéri kamerák felvételei szerint tettesek 20 percen át várták, hogy az áldozat megjelenjen. A felvételek alapján a rendőrség fehér bőrű, európai kinézetű elkövetőket keres.

Az áldozat Gázában élő családtagjai szerint El-Bats a Moszad áldozata, a Hamász viszont csak annyit közölt, hogy “árulók végeztek vele”. A szervezet szerint El-Bats rokona volt az Iszlám Dzsihád magas rangú tisztségviselőjének, aki felszólította a maláj hatóságokat, hogy mielőbb vizsgálják ki a rejtélyes gyilkosság körülményeit, nehogy az elkövetők elhagyhassák az országot.

El-Bats Gázából származott, 2009-ben doktorolt a gázai Iszlám egyetem elektronikai szakán. Szakterületének nemzetközi szinten elismert képviselője volt, 2011 óta élt Malájziában. A helyi palesztin nagykövet szerint szombaton egy törökországi konferenciára indult volna.

El-Bats több nyilvános poszttal támogatta a palesztin terrorszervezeteket, főleg azután, hogy a 2014-es Erős Szikla hadművelet során 18 családtagját, többek között gyermekeket veszített el egy izraeli bombázáskor.

Az izraeli kormány nem kommentálta a merényletet, de Naftali Bennett oktatási miniszter úgy nyilatkozott, mindent megtesz azért, hogy megakadályozza El-Bats gázai temetését, ameddig a Hamász nem szolgáltatja vissza az Erős Szikla hadműveletben elhunyt két katonánk, Hadar Goldin és Oron Shaul holttestét, és a két mentálisan zavart, de még életben lévő civilt, akik 2014-2015 óta vannak a Hamász fogságában.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.