A Kneszet, az izraeli parlament - fotó: Joshua Paquin / Wikipédia

A kneszet törvényalkotó miniszteri bizottsága megszavazott egy törvényjavaslatot, amely elfogadása esetén lehetővé teszi a honatyák számára a legfelsőbb bíróság jogszabályt megsemmisítő döntésének felülírását, jelentősen korlátozva ezzel az általuk túl liberálisnak tartott bíróság egyik legfontosabb jogkörét – jelentette vasárnap a ynet.

A törvényalkotó bizottság 12 tagjából 11 támogatta az indítványt, amelyről várhatóan már szerdán szavazni kezdenek a kneszet plénumán.

Eddig a legfelsőbb bíróság az alkotmányosság felügyelőjeként eltörölhette a kneszet azon törvényeit, amelyeket az alaptörvénybe ütközőnek vagy a legfőbb emberi jogokkal ellentétesnek vélt. A jövőben azonban, ha a kneszet plénuma megszavazza az indítványt, akkor a 120 fős parlamentben már 61 képviselő felülírhatja majd a legfelsőbb bíróság efféle döntését, és ismételt szavazással mégiscsak elfogadhat bármely, a bírák által alkotmányellenesnek ítélt törvényt.

Az Izraelben sokat vitatott változtatás, amelyet a Naftali Bennet vezette Habájt Hajehudi, (Zsidó Otthon) nevű jobboldali koalíciós párt szorgalmazott, az emberi méltóságot garantáló sarkalatos törvény kiegészítő záradékaként kerül a törvényhozók elé.

A törvényalkotó miniszteri bizottság eredetileg már múlt vasárnap dönteni akart ebben a kérdésben, de Benjamin Netanjahu miniszterelnök kérésére egy héttel elhalasztották az ügyet. Netanjahu néhány napja újabb halasztást kért, de ebbe Naftali Bennet már nem egyezett bele, és a kormányfő – noha megtehette volna – nem élt vétójogával a törvényjavaslattal szemben.

“A törvényjavaslat elfogadása a törvényalkotó bizottságban a koalíciós egyezmény és a jogállamiság megsértése” – nyilatkozta a szavazás idején a Gázai övezet környékét látogató Mose Kahlón pénzügyminiszter, a koalícióban részes centrista Kulánu (Mindannyian) párt elnöke.

“A Kulánu frakciója folytatja harcát a javaslat ellen, és nem engedi, hogy szélsőséges elemek döntsenek Izrael napirendjéről” – tette hozzá. “A záradék elrabolja a polgároktól a jogorvoslat lehetőségét alapjogaik sérelme esetén. Nem mindig értek egyet a legfelsőbb bírósággal, de ez a törvény sérti minden ember alapvető jogait Izraelben” – mondta Rachel Azaria, a tíz parlamenti hellyel rendelkező Kulánu egyik képviselője.

“Megkezdődött az elválasztó fal építése a kormányzás három ága: a törvényhozó kneszet, a végrehajtó kormányzat és a rendelkezéseket értelmező bíróság között” – nyilatkozta a vasárnapi szavazással elégedett Naftali Bennet.

A törvény ellenzői szerint azért nem szabad megfosztani törvényeket ellenőrző jogkörétől az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróságot, mert akkor a kneszetben a többség bizalmát élvező pártok a kisebbségek jogait semmibe vevő törvényeket hozhatnak, kiiktatva az alkotmányos demokráciát biztosító fékek és ellensúlyok egyik legfontosabb elemét.

Aviháj Mandelblitt államügyész is ellenzi a javaslatot, szerinte ugyanis legalább hetven törvényhozó kellene a legfelsőbb bíróság döntésének felülírásához, ha az elvet egy már megszavazott törvényt.

A törvényjavaslat és a rendszerszintű korrupció ellen szombat este több ezren tüntettek Tel-Avivban. Az ellenzéki Cionista Tábort vezető Avi Gabbáj is kivonult pártjával az utcára, és Twitter-üzenetében azt írta, hogy a törvényjavaslat súlyosan csorbítja az izraeli demokráciát, és Törökországhoz hasonlatos demokráciává próbálja változtatni az országot.

Ismét utcára vonult az ellenzék

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI / Izraelinfo