Cipőt mutatott Netanjahu az asztalon a japánoknak

Az ominózus ünnepi vacsora - fotó: Kobi Gideon/GPO

Izraelben a japán miniszterelnök, Shinzo Abe és felesége tiszteletére adott vacsorán felszolgált desszert borzolja a kedélyeket ezekben a napokban. Történt ugyanis, hogy Mose Szegev sztárséf egy cipőben prezentálta az édességet, amit a japánok a tőlük megszokott tisztelettel végigettek, de aztán az izraeli sajtó szerint odahaza kitört a botrány.

A cipő desszert – fotó: Mose Szegev instragramm oldala

A japán kultúrában ugyanis a cipő egy piszkos, a tiszteletlenséget jelző tárgy, s ezért minden japán házban, sőt még a közintézményekben is papucsot kell húzni a belépőknek, hogy ezzel is elkülönítsék a cipő megtestesítette piszkos kinti világot a belső terek tisztaságától.

A Netanjahu házaspárnak nem ez az első protokoll bakija: washingtoni látogatásuk idején Sara Netanjahu is Melanie Trumphoz hasonló halványkék ruhát vett fel, pedig az ilyesmit egyeztetni illik.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.