Izrael a világon elsőként vetette be élesben az F-35-ös lopakodó bombázókat

Az F35-ös lopakodó vadászbombázó - fotó: Master Sgt. John R. Nimmo, Sr. / Wikipédia

Az izraeli légierő a világon elsőként alkalmazta éles bevetésen az F-35-ös típusú lopakodó vadászbombázót, amely a világ legkorszerűbb harci repülőgépének számít – közölte kedden Twitter-oldalán az izraeli hadsereg.

A hadsereg Amikam Norkin vezérezredest, a zsidó állam légierejének parancsnokát idézte, aki egy katonai konferencián beszélt erről. „Mi vagyunk a világon az elsők, akik hadműveleti bevetéseken alkalmazzuk az F-35-ösöket” – mondta Norkin. “Az egész Közel-Kelet felett repkedünk az F-35-ösökkel. Műveleti képességeink részévé vált. Tudják, épphogy megnyertük az euróvíziós dalfesztivált a Játék nevű dallal. Nos, az F-35 nem egy játékszer” – tette hozzá.

Mi vagyunk az elsők, akik F-35-ösökkel hajtottunk végre kétszer is támadást a Közel-Keleten, különböző frontokon – mondta a légierő parancsnoka, aki a konferencián bemutatott egy felvételt a libanoni főváros, Bejrút felett repülő F-35-ösről. Norkin nem árulta el, hogy a felvétel mikor készült.

A vezérezredes szerint az F-35-ös rendkívül alacsony radarkeresztmetszete lehetővé teszi, hogy a gép észrevétlenül, mélyen behatoljon az Iránhoz hasonló ellenséges államok légterébe, és kijátssza az olyan korszerű légvédelmi rakétarendszereket is, mint az orosz gyártmányú S-300-as, amelynek hadrendbe állítását Teherán márciusban jelentette be.

Norkin nem pontosította, hogy az amerikai Lockheed Martin konszern által gyártott lopakodó kialakítású gépeket pontosan hol és mikor vetették be.

A dpa német hírügynökség szerint Norkin a hadsereg keddi közlésével párhuzamosan – szintén a Twitteren – a két héttel korábbi, Szíriában végrehajtott izraeli légicsapásokat kommentálta. Az izraeli légierő akkor saját közlése szerint a szomszédos Szíriából a Golán-fennsíkra mért iráni rakétacsapásra válaszolt.

„Az irániak 32 rakétát lőttek ki, négyet sikerült lelőnünk, a többi izraeli területen kívül csapódott be” – írta Norkin. Hozzátette: az izraeli megtorló csapásokat végrehajtó repülőgépekre több mint száz légvédelmi rakétát lőttek ki.

Izraelnek 2016 decemberében szállítottak le első alkalommal F-35-ösöket. Értesülések szerint a zsidó állam légiereje a típusból ötvenet készül hadrendbe állítani 2024-ig. A három változatban, köztük függőleges fel- és leszállást lehetővé tevő kialakításban is gyártott F-35 az Egyesült Államok egyik legdrágább, s éppen költségei miatt sokat bírált fegyverrendszerének számít. Beszerzése darabonként 100 millió dollárba kerül.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI