Árnyat adó sátrak alatti várakozás - fotó: a Haredim a deportálás ellen nevű szervezet Facebook oldala

Bné Brakban, az ultraortodoxok, izraeli nevükön harediek egyik fellegvárában található az iroda – nehogy szem előtt legyen-, ahol az afrikai menedékkérőknek időnként meg kell újítani az Izraelben tartózkodásukat lehetővé tevő vízumukat.

Evégett százak állnak a tűző napon órákig minden nap az irodaépület előtt várakozva, amit már nem bírt tovább nézni a helyi ultraortodox vallásos lakók egy csoportja, és árnyékot, ülőhelyeket és illemhelyeket szerveztek az afrikaiaknak, hogy javítsanak helyzetükön.

A “Haredim a deportálások ellen” nevű csoport képviselője a The Times of Israel című lapnak elmesélte, hogy a menedékkérők három-hat hónapos időszakra kapnak csak vízumot minden alkalommal, amit meg kell újítaniuk annak lejárta előtt, ha nem akarnak börtönbe kerülni, vagy megkockáztatni kiutasításukat és evakuálásukat az országból.

Volt már olyan, hogy háromezren álltak a tűző napon és az esőben, és az sem ritka, hogy napokig tart a procedúra, mert nem kerülnek sorra.

“Életemben először szégyelltem magam, hogy izraeli vagyok”- mesélte Faigy Lifshitz, a segítségnyújtás egyik szervezője. “Még ha valaki támogatja is a deportálásokat, legalább kezeljék őket emberi lényként. Ez egy kormányhivatal, ide kell jönniük az embereknek”- tette hozzá.

“A Tóra és az emberiesség hangját hozzuk ide”- mondta. 36-szor szerepel a Tórában, hogy emlékezz rá, milyen idegennek lenni”- indokolta vállalásukat az ultraortodox szervezet képviselője.

A menedékkérők gyermekeit gondozó Elifelet nevű szervezet hatvan önkéntesből álló ügyeletet szervezett megsegítésükre. Ők arról is gondoskodnak, hogy az afrikaiak megértsék és ki tudják tölteni a szükséges formanyomtatványokat.

Mások pénzt adományoztak, amiből mobil vécéket vittek az irodaépület mellé, s az eritreai menedékkérők közössége vállalta azok tisztántartását.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.