Kék bálna Eilaton

Legalább 20 méter hosszúságú kék bálnát figyeltek meg az Eilati-öbölben kedden. Több órán át lehetett látni körülbelül 300 méterre a parttól, mielőtt folytatta útját dél felé, Egyiptom irányába. A kutatók szerint ez a kék bálna első dokumentált  látogatása az öbölben.

Izrael és az Eilati-öböl nagyon messze található az óriás bálna leggyakoribb előfordulási helyétől, az Atlanti-óceán északi részétől és a déli féltektől, ideértve az Antarktiszt is. A kék bálna 30 méteres hosszával és 173 tonnás testtömegével a legnagyobb ismert állat, ami valaha is létezett. Veszélyeztetett fajnak számít. Emberre nem ártalmas.

Dr. Assaf Zvuloni, az Izraeli Természetvédelmi és Nemzeti Parkvédelmi Hivatala déli kerületének etológusa elmondta: “Ez egy nagyon izgalmas megfigyelési pont: a bálnák néha nagy távolságokat tesznek meg, és időről időre egyes példányok tovább bővítik a vándorlási területüket, aminek sokféle oka lehet: az élelemmel dús területek, korábbi élőhelyeik károsítása, éghajlatváltozás, stb.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.