A németek is elismerik, Irán veszélyt jelent Izrael biztonságára

benjamin netanjahu es angela merkel berlinben
Fotó: GPO

Angela Merkel német kancellár és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő egyetértett abban, hogy aggodalomra ad okot Irán tevékenysége a Közel-Keleten, különös tekintettel Izrael biztonsága szempontjából.

A német kancellár szerint ezért tárgyalni kell az iráni atom- és rakétaprogramról, de Németország a perzsa állam elleni nemzetközi szankciók visszaállítását nem támogatja. Az izraeli kormányfő a héten több európai országot felkeres, hogy meggyőzze őket, hogy csatlakozzanak az Irán elleni szankciókhoz, amiket Donald Trump jelentett be áprilisban.

A két politikus egyebek között erről tárgyalt hétfőn Berlinben, és megállapodott arról, hogy október 4-től felújítják a korábban rendszeres német-izraeli kormánykonzultációkat.

“Egyetértünk abban, hogy Irán regionális befolyása aggasztó, főképpen ami Izrael biztonságát illeti” – mondta Merkel a találkozó utáni sajtótájékoztatón. “Németország minden lehetséges diplomáciai erőfeszítést megtesz, hogy ezen a területen érvényesítse a befolyását annak érdekében, hogy Iránt az Izraelhez közeli határterületen visszaszorítsa” – tette hozzá.

Netanjahu felszólította a német kancellárt arra, hogy kövesse az Egyesült Államok példáját, és folytasson keményebb politikát Iránnal szemben. Az izraeli kormányfő szerint Irán vezetői rákos daganatként tekintenek a zsidó államra, amelyet le kellene törölni a térképről. Teherán azért törekszik atomfegyver előállítására, hogy “ezt a népirtást megvalósíthassa”. “Iránnak ez arról szól, hogy újabb hatmillió zsidót meggyilkoljon” – fogalmazott Netanjahu.

Merkel hozzátette: Németországot és Izraelt egyesíti a cél, hogy Irán soha ne tehessen szert nukleáris fegyverre. Nézeteltérés csak abban van, hogy ezt a célt milyen módon lehetne elérni.

Donald Trump amerikai elnök május elején bejelentette: országa kilép a 2015-ben az iráni atomprogram korlátozásáról kötött többhatalmi megállapodásból, és újra életbe lépteti a korábban felfüggesztett szankciókat az iszlám köztársasággal szemben. Az iráni atomalku betartását felügyelő Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerint viszont Irán az amerikai kivonulás ellenére is eleget tesz vállalt kötelezettségeinek. Az atomalku többi aláírója, azaz Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kína és Oroszország a jelek szerint egyelőre szeretnék megmenteni az egyezményt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI / Izraelinfo