Az alagút bejárata - fotó: IDF

A hadsereg szerint az volt a Hamasz célja az alagúttal, hogy lehetővé tegye a szervezet gázai haditengerészeti parancsnokságához tartozó búvároknak, hogy átjussanak Izrael tengeri területére, és támadást hajtsanak végre stratégiai célpontok ellen. Az IDF nem zárja ki annak lehetőségét, hogy léteznek további ilyen alagutak.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) vasárnap bejelentette, hogy múlt héten megsemmisített egy tengeri alagutot, amely a Gázai övezet északi határától három kilométerre délre indult, és több száz méter hosszú volt.

Az alagút célja, hogy lehetővé tegye a Hamász tengeri kommandósainak, hogy titokban izraeli felségterületre jussanak, és támadást hajtsanak végre. Ez az első tengeri alagút, amelyet a hadsereg elpusztított, és a szóvivő szerint továbbiak is lehetnek a Hamász szolgálatában.

A hadsereg illusztrációja

Az alagút bejáratát egy tenger melletti épületben ásták, így a Hamász-búvárok anélkül indíthatták volna terrorakcióikat, hogy az izraeli katonák észrevették volna őket.

“Azt próbálták lehetővé tenni ezzel, hogy titokban juthassanak el a földről a tengerbe, és onnan terrorcselekményt hajthassanak végre Izraelben” – mondta a légierő egyik vezető tisztje. “Már több hónapja ismertük ezt az alagutat, és úgy döntöttünk, hogy most jött el a megfelelő pillanat a támadásra” – tette hozzá. Az alagutat vasárnap semmisítették meg, amikor a hadsereg több helyen is támadott a Gázai övezetben az Izraelre kilőtt Hamász rakétatűz miatt.

A hadsereg felvétele az alagút megsemmisítéséről:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.