Vádat emeltek Sara Netanjahu ellen

Két és fél évnyi folyamatos csalás miatt vádat emeltek a miniszterelnök felesége, Sara Netanjahu ellen. A vádirat szerint Netanjahu – kihasználva a miniszterelnök feleségi státuszát – következetesen jogtalanul számolt el százezer dollárnyi kajaköltséget az adófizetők pénzéből a miniszterelnök rezidenciáján.

A jeruzsálemi körzeti bírósághoz benyújtott vádirat csalárd módon, súlyosbító körülmények között, többrendbeli csalás elkövetésével és a bizalommal való visszaéléssel vádolja Sara Netanjahut. A gyanú szerint ezen kívül részese a miniszterelnökkel együtt a 4000-es, Bezeq-Walla ügynek is, amelyben megvesztegetéssel és a bizalommal való visszaéléssel vádolják őket.

A szabályozás értelmében csak ha nincs szakács, akkor lehet a költségvetés terhére kívülről ételt rendelni, de a vádirat szerint Ezra Szaidoff, aki a miniszterelnöki hivatalban a kormányfői rezidenciáért felelt, és a rezidenciát a gyakorlatban vezető Sara Netanjahu a helyben is alkalmazott szakács ellenére drága vendéglőkből, ismert séfektől is rendszeresen ételt rendelt, és ezért törvény elé állítják őket.

A rendőrség szerint háromszázötvenezer sékel, vagyis közel huszonnyolc millió forint értékben követték el a csalást, amikor a hivatalos elszámolásokban takarítónőként jelölték meg a szakácsnőt, hogy ezzel lehetővé tegyék állandó alkalmazása mellett az ínyenc fogásokat is.

Aviháj Mandelblit államügyész a rendőrségi nyomozás befejezése után kilenc hónappal nyújtotta be a vádiratot Sara Netanjahu ellen, amelyben csalás és hivatali helyzettel visszaélés minősített esete szerepel, és azt kérte, hogy különleges, három fős bírói testület bírálja ez az ügyet a “közvélemény érzékenysége” és a vádlott “közszereplése” miatt.

Ezra Szaidoff ellen is csalás és hivatali visszaélés a vád, és őt okirat hamisítással is vádolják a valódi helyzetet elfedő “lepapírozás” miatt. A vádirat benyújtása előtt meghallgatták őket, de az ügyészség elutasította védekezésüket.

Sara Netanjahu az őt védő ügyvédek szerint nem tudta, hogy kihágást követ el, és szerintük mivel nem választották meg közhivatalra, nem is követhetett el visszaélést hivatali helyzetével.

A nyomozás 2010 és 2013 között tárta fel a szakács csalárd alkalmazását, és azt is, hogy mivel csak egy bizonyos összeghatárig lehetett fizetni egy megrendelt étel adagért, a drágább rendeléseknél hamisan, többnek írták be a meghívottak számát, és így papíron olcsóbbnak tűntek a fogások.

A törvény legfeljebb három évig terjedő börtönbüntetést ír elő efféle vétségért és legfeljebb öt évig terjedő büntetést a súlyosbító körülmények között történő csalásért, bár a bíróságok rendszerint a maximumnál enyhébb büntetést szabnak ki.

Az Izraelben “rezidencia ügy” néven emlegetett nyomozás 2015-ben a számvevőségnek a miniszterelnök lakóhelyéről készített jelentésével kezdődött, majd később saját büntetlenségének megígérése után egy kirúgott egykori gondnok is elmondta észrevételeit a rendőrségen.

Az ügyészség a tudomására jutott információk nyomán előbb vizsgálatot, majd nyomozást rendelt el, és a rendőrség szolgáltatta bizonyítékok, és a gyanúsítottak kihallgatása után benyújtotta a vádiratot.

Az ügyészség hónapok óta várt a vádemeléssel, mert úgy nézett ki, hogy vádalkut tudnak kötni a miniszterelnök feleségével. Végül a vádalku összeomlott, így most vádat emeltek ellene.

Kérdés, hogy mit lép ezek után a miniszterelnök. 1977-ben, amikor az akkori kormányfő, Jichak Rabin neje ellen emeltek vádat, Rabin lemondott a posztjáról. Netanjahutól senki sem vár ilyesmit, ugyanakkor politikailag gyengítheti a botrány, ami a Jerusalem Post értesülései szerint azt is előrevetíti, hogy akár hónapokon belül, de legkésőbb 2019 elején vádat emelnek majd ellene is, ami valószínűleg a lemondatásához vezet majd.