Jichák Hercog (Isaac Herzog) izraeli ellenzéki vezető, a Cionista Tábor és a szociáldemokrata Munkapárt volt elnöke egy EU és Izrael közötti kapcsolatokról folytatott vitában. Brüsszel, Belgium, 2018. április 24. – Fotó: Alexandros Michailidis / Shutterstock

Benjamin Netanjahu miniszterelnök Likudnyik jelöltjével, Juvál Steiniccel szemben Jichák Hercogot, a balközép Cionista Tábor és a szociáldemokrata Munkapárt volt elnökét választották meg a világ zsidóságát Izraelben képviselő Szohnut Zsidó Ügynökség élére.

Hercog együttműködést ígért a másik politikai szekértábort képviselő kormánnyal, és eddigi konszenzusos – bírálói szerint túlzottan is kompromisszumkész – politizálása alátámasztja szavait.

Előzőleg a katonai rádió beszámolója szerint már egy éve számos alkalommal kérték a Szohnut vezetői Netanjahut új jelölt állítására a szervezet élére, mert tudható volt, hogy Natan Saranszki mandátuma lejár. Azonban ismételt kérésük ellenére a kormányfő ebben az ügyben is folyamatosan halogatott, nem hozott döntést.

Végül a Szohnut maga hozott létre egy bizottságot az utód megtalálására, és ők több jelölt között meghallgatták Hercogot is, aki örömmel vállalta a nagy tisztelettel, de kevés izraeli politikai befolyással járó feladatot.

Netanjahu az utolsó pillanatban saját jelöltjeként Hercoggal szemben a feladatot vonakodva vállalló Juvál Steinic energiaügyi minisztert jelölte meg, de őt a Szohnut felelősei kevésbé találták alkalmasnak, és helyette Hercogra szavaztak, ezzel súlyos politikai pofont adva az izraeli kormányfőnek.

A szervezet azért is szavazhatta le Netanjahu emberét, mert az utóbbi években számos kérdésben elmérgesedett a viszony a jobboldali-konzervatív-vallásos izraeli kormány és a diaszpóra zsidósága között.

Nézeteltérést okozott az előbb elfogadott, majd felrúgott kompromisszum a Siratófal melletti koedukált imádkozóhelyről, s a vegyes házasságokban született gyerekek elfogadása illetve elutasítása az Izraelben meghatározó ultraortodox, – s a kormánynak diktáló vallásos pártok miatt.

Netanjahu számos alkalommal adta tanújelét, hogy az Izrael számára létfontosságú diaszpóra-Izrael viszonyt teljes mértékben alárendeli mindenkori politikai érdekeinek, ami megmutatkozott tavaly a Soros-ügyben budapesti látogatása előtt is, de a magyarnál jóval jelentősebb liberális amerikai zsidósággal ápolt kapcsolataiban is. A Szohnut új elnökének  megválasztása részben ennek az eddig kiegyenlítetlen számlának a benyújtása volt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.