Izrael levonja a terroristák fizetését a Palesztin Hatóságnak juttatott pénzből

Izrael befagyasztja a Ciszjordániát igazgató Palesztin Hatóság (PH) adójövedelmének egy részét, amelyből Ramalláh Izraelben bebörtönzött palesztinoknak és hozzátartózóiknak fizet illetményeket. Az izraeli törvényhozás, a kneszet erről törvényt fogadott el hétfő este.

A 120 tagú kneszetben 15 ellenében 87-en szavaztak igennel a jogszabályra. A törvény alapján visszatartják a PH nevében havonta beszedett mintegy 130 millió dollár adó- és vámbevétel egy részét.

A parlament sajtótitkársága közölte: a befagyasztott összegből a PH „terroristáknak” és családtagjainak fizetett illetményt. Ez az izraeli börtönben sínylődő rabokra és hozzátartozóikra, illetve az izraeli védelmi erők által megölt, Izrael ellen támadást elkövetett palesztinok családjaira vonatkozik.

Avigdor Liberman védelmi miniszter a Twitteren közölte: minden sékelt levonnak a PH költségvetéséből, amit „terroristáknak és gyilkosoknak” adnak. A miniszter korábban közölte: a palesztinok évi 300 millió dollárt költenek e támogatásokra.

Benjamin Netanjahu kormányfő többször felszólította a palesztinokat, akik fogságba került honfitársaikat nemzeti hősként ünneplik, hogy hagyjanak fel e illetmények fizetésével. Jeruzsálem szerint ezekkel a kifizetésekkel lényegében megjutalmazzák a foglyokat tetteikért, és súlyosabb támadások elkövetésére bátorítják a palesztinokat.

Palesztin tisztviselők szerint a súlyosabb bűncselekményeket elkövető, hosszabb időtartamú büntetésre ítéltek illetményei jóval nagyobbak a kisebb bűncselekményekért raboskodó palesztinokéhoz képest.

Palesztin tisztviselők szerint mintegy 6500 palesztin raboskodik izraeli börtönökben, sokukat a zsidó állam ellen végrehajtott vagy tervezett támadás miatt csukták le.

Jusszef al-Mahmúd, a PH szóvivője elítélte a kneszet döntését, mondván, hogy a pénz a palesztinokat illeti, Izraelnek pedig nincs joga visszatartani az összeget. Kijelentette: a hétfőn megszavazott jogszabállyal ellopják „a szabadságot jelképező” elítéltek és mártírok pénzét.

Izrael az 1994-ben aláírt, a mai napig érvényben lévő úgynevezett Párizsi protokoll alapján szedi be az adó- és vámbevételeket Ramalláh nevében. Az egyezmény az akkor létrehozott Palesztin Hatóság és Izrael gazdasági kapcsolatait – így az adózást és vámügyeket is – rendezte. Az összegeket Izrael rendszeresen átutalja a PH számlájára.

Az izraeli törvényt nem sokkal azután hozták, hogy Ausztrália hétfőn beszüntette a Palesztin Hatóság közvetlen támogatását, mert megítélése szerint a palesztin önkormányzati szervnek juttatott segélyből politikailag motivált erőszakcselekmények elkövetőit pénzelhetik. Julie Bishop ausztrál külügyminiszter közölte: a PH-nak szánt 10 millió ausztrál dolláros (2,1 milliárd forintos) segélyt most átirányítják az ENSZ palesztin területek számára fenntartott humanitárius alapjába, amely rászorulóknak nyújt egészségügyi ellátást, élelmiszert, ivóvizet és szállást.

Néhány hónappal ezelőtt az amerikai kongresszus is törvényt fogadott el a PH pénzügyi támogatásának csökkentéséről, amennyiben nem hagy fel a palesztin támadók pénzügyi támogatásával. Washington akár mintegy 200 millió dollár segélyt is megvonhat a palesztinoktól. A jogszabályt Taylor Force amerikai veterán után nevezték el, akit izraeli látogatása során halálra késelt egy palesztin támadó 2016-ban.

Mindemellett az Egyesült Államok, amely hosszú időn keresztül az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatalának (UNRWA) legnagyobb anyagi támogatója volt, tavaly jelentős mértékben csökkentette hozzájárulását, és az idén – a korábbi 365 millió dollár helyett – csupán mintegy 60 millió dollárt juttat a szervezetnek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.