Tüntetők csaptak össze katonákkal egy ciszjordániai falu lebontása miatt

Tüntetők csaptak össze szerdán az izraeli biztonsági erőkkel egy ciszjordániai palesztin beduin falunál, melyet az izraeli hatóságok lebontásra ítéltek.

Az izraeli hadsereg kedden rendelte el a Hán al-Ahmár nevű ciszjordániai beduin település 173 fős lakosságának kitelepítését, és lezárták a faluba vezető utakat – közölte a B’Tselem nevű izraeli civil szervezet. A bontási munkálatokhoz nehézgépeket is kivezényeltek a település köré szerdán. A kilakoltatás ellen tiltakozók köveket dobáltak, majd összecsaptak a biztonsági erőkkel.

A B’Tselem szóvivője közölte: több, békésen tiltakozó embert is letartóztattak az izraeli hatóságok. Az izraeli rendőrség közleménye szerint tizenegy embert tartóztattak le a rendfenntartók „megzavarása” miatt. A rendőrség hozzátette: három munkatársuk sérült meg az erőszakban.

A palesztin vörös félhold tájékoztatása szerint az összecsapásban több mint harmincan megsérültek, közülük négy embert kórházba kellett szállítani. Hán al-Ahmár Jeruzsálemtől keletre fekszik, a Holt-tengerhez vezető útvonal mentén, több zsidó település közelében.

Az izraeli hatóságok indoklása szerint a települést illegálisan hozták létre, és a zsidó állam legfelsőbb bírósága májusban elutasította a lakosok fellebbezését a falu lebontása ellen.

A beduinok és a B’Tselem azonban azt hangsúlyozta, hogy a megszállt Ciszjordániában gyakorlatilag lehetetlen a palesztinok számára építkezési engedélyt szerezni az izraeli hatóságoktól. A kényszerített kitelepítés ellentmond a genfi egyezménynek.

Száeb Erekat, a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) főtárgyalója elítélte az izraeli lépést és „a beduin közösség ellen elkövetett népirtást”.

A B’Tselem megjegyezte, hogy az izraeli erők a szomszédos Abu Nuvar beduin településen több lakóépületet és mezőgazdasági egységet elbontottak, aminek következtében 62 ember vált földönfutóvá. A civil szervezet figyelmeztetett: a zsidó települések építésének folytatása az említett útvonalon Ciszjordániában a terület kettészakadásához vezethet.

Az izraeli hadseregnek a palesztin civil lakosság ügyeivel foglalkozó szervezete, a Cogat közleménye szerint Hán al-Ahmár lakosai nem indították meg az izraeli hatóságok által javasolt ügyintézést a falu legalizálásához, és ezért az építményeket lebontják.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.