Erőszakkör

Amíg ők szenvednek, nekünk sem lesz jó

eroszak kor golyok puska pisztoly fegyverek

Volt egy újabb erőszak-kör Izrael és a Hamász között. A sokadik, már nem számoljuk, rég elvesztettük a fonalat. Tüzes léggömbözés, rakétázás, lövöldözés, hasonlók. Szívesen tartanék szakkört az erőszakról az izraeli vezetésnek, vagyis a magukat ennek mondóknak (bár az ország vesztébe irányítása is vezetés, a kifejezésnek nincs előjele). Elmagyaráznám, hogy a világ nyolcadik katonai nagyhatalmaként is miért nincs semmi esélyünk a lufikkal, papírsárkányokkal és parittyákkal vesztünkre törő gyerekek ellen. Nem, nem Dávid és Góliátról beszélek (róluk is szólhatnék), hanem arról, hogy a palesztin fiatalokra – szabadság, normális élet, munka, víz, élelem, áram és minden egyéb hiányában, mikor önszántukból mennek a kerítéshez meghalni – már nem hat a világ leghumánusabb hadseregének elrettentő ereje sem. Egy üresen tátongó betonváz épülettel több, vagy kevesebb, nekik aztán tökmindegy. Hiába közli a katonai szóvivő, hogy “az Erős Szikla hadművelet óta fényes nappal most történt a legnagyobb támadás a Hamász ellen”, lehet, hogy ez valamennyire meghatja a jogosan frusztrált és – kevésbé jogosan – bosszúra éhező izraeliek egy részét, a gázaiakat cseppet sem. Mert nincs mit veszíteniük. Nem, nem a római légiók elől Maszadába rekedt, és végül öngyilkosságot elkövető maroknyi zsidó szélsőségesről szabadsághősről beszélek, mert a párhuzam hallatán még meglincselne a helyi magyar szélsőjobb, aki most éppen azon nyafog, hogy az MTI jeruzsálemi tudósítója nem arab terroristának, hanem palesztin tizenévesnek nevezte az izraeli légitámadás repeszeitől meghalt két… minek nevezzem őket?… egyént. Mert egyrészt nincs olyan, hogy palesztin, csak arab (ébresztő! egykor zsidók sem voltak), másrészt nincs olyan, hogy tizenéves halott, mert (vigyázat! pontos idézet következik) “tizenéves = ártatlan (mi más lehetne?)”. Szerintük ugyanis aki izraeli lövedéktől hal meg, az csak terrorista lehet. Ártatlan áldozatról még sosem hallottak? És tizenéves terroristáról sem? Terrorista csak öreg lehet, vagy a terrorista az kortalan? Vajon még akkor is terrorista a két áldozat, ha mindkét harcoló fél elismerte, hogy véletlenül arra sétáló gyanútlanokról volt szó? Persze nem fejlettebb a másik oldal szélsőségeseinek logikája sem: a lövedéküktől könnyebben megsérült izraeliek sem lehetnek civilek, csakis gonosz megszállók, ha már Allah érdemesnek tartotta őket megbüntetni.

És míg a Gázai övezet környékén élő izraeliek kialvatlanul bunkerekbe rohangálnak, nem értik, hogy Bibi miért vb elődöntőt néz Moszkvában, és miért a világ fővárosai közt repked nagy kaliberű államférfit játszva ahelyett, hogy egyszer, legalább egyszer lemenne hozzájuk délre megnézni, hogy mi van velük, hisz – ha nem is megváltást – biztonságot ígért nekik. De ő, mint a Messiás, nem érkezik, pedig már rá is nagyon régen várnak. Aztán a következő választásokon ismét rá szavaznak majd – beezrát hasém (Isten segedelmével). Csak még többen.

Ezek szerint mégiscsak jól ért az erőszakhoz. És ő tartja nekünk az erőszakkört. Kár, hogy ilyen sokáig.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.