Tízezer izraeli drúz szolidáris felvonulása a Golánon

Szombaton több mint tízezer izraeli drúz tartott békés felvonulást a határ innenső oldalán, miután múlt hét csütörtökön csaknem 250 rokonukat gyilkolták meg az Iszlám Állam dszihadistái a szíriai drúz közösségben, Sweidában. A hét éve tartó, csaknem 350 ezer halálos áldozatot követelő szíriai polgárháború kirobbanása óta nem érte egy napon belül ekkora csapás a szíriai drúzokat.

A gyászoló közösség Nabi Shu’ayb drúz próféta sírjánál, a Tibérias közelében fekvő Kar Zeitemben gyűlt össze – számolta be az eseményről a Times of Israel. Moafaq Tarif sejk, az izraeli drúz közösség szellemi vezetője szerint bár folyamatosan igyekeznek felhívni a világ figyelmét a szíriai drúzok szomorú helyzetére, kérésük süket fülekre talált. „A világ továbbra sem tesz semmint a nők és gyermekek hidegvérű legyilkolása ellen. A mostani támadás a szíriai drúz közösség felszámolását célozta” – hangsúlyozta a sejk.

Sweidát a háború 2011-es kirobbanása óta általában a kormányerők ellenőrizték, de múlt héten az Iszlám Állam katonái koncentrált támadást intéztek a város civil lakossága ellen. Négy helyen öngyilkos merénylő robbantotta fel magát és ezzel egy időben a város északi és keleti bejáratánál az Iszlám Állam fegyveresei mindenkire tüzet nyitottak. A halálos áldozatok száma 246 fő, ebből 135 fegyvertelen civil, a többiek vagy kormány katonák, vagy a családjukat fegyverrel védő férfiak voltak.

A szíriai drúzok a lakosság három százalékát teszik ki és rendszeres áldozatai az Iszlám Állam fegyveres támadásainak, mivel az iszlám szunita ágát képviselő dzsihádisták eretneknek tekinti őket.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.