Yuval Harari bojkottálta a Külügyminisztérium rendezvényét a nemzetállam törvény miatt

Yuval Noah Harari professzor - fotó: James Duncan Davidson / TED / Flickr

Az izraeli történészprofesszor, Yuval Noah Harari nem volt hajlandó részt venni a Los Angeles-i izraeli konzulátus egyik rendezvényén, így tiltakozva a nemrég elfogadott nemzetállam és béranya törvények ellen – jelentette a Yedioth Ahronoth napilap hétfőn.

A jelentés szerint a világhírű történész, “Az emberiség rövid története” és “A holnap története” című bestseller könyvek szerzője azt állítja, hogy a konzulátus “az izraeli kormánypolitika hosszú karja, amely korlátozza a média szabadságát, a szólásszabadságot, az alkotás és a gondolat szabadságát.”

A konzulátus azt tervezte, hogy vendégül látja Noah Harari professzort a Live Talks LA találkozó előtt – ami egy TED-hez hasonló projekt, amelyben különböző szakterületekről érkeznek előadók Los Angelesbe, hogy előadást tartsanak vagy interjú keretén belül beszéljenek életükről, illetve sikereikről. A jelentés szerint Noah Harari professzort szeptemberben látták volna vendégül, a konzulátus felvette a kapcsolatot a rendezvény szervezőivel, és megvitatta velük az együttműködés lehetőségét. Valőszínűleg Bill Gates beszélgetett volna vele.

Noah Harari személyes igazgatója így válaszolt a hírre: “Habár Harari professzor büszke az izraeliségére, nem szándékozunk együttműködni a konzulátussal, mert az az izraeli kormány politikájának hosszú karja, amely

korlátozza a média szabadságát, a szólásszabadságot, az alkotás és a gondolat szabadságát.”

Karin Eliahu-Perry, a konzulátus szóvivőjének azon állítására, hogy a külügyminisztérium nem politikai testület és minden izraeli állampolgárt képvisel, Harari személyi igazgatója azt válaszolta: “Mindazonáltal mi inkább nem képviseljük a kormányt mindaddig, amíg ezt a politikát folytatja”.

A nemzetállam alaptörvényt ebben a hónapban fogadta el a Kneszet, nagyon erős kritikát váltva ki a lakosság körében az arab kisebbség jogainak csorbítása, többek közt az arab nyelv hivatalos voltának eltörlése miatt.

Az elmúlt napokban a drúz közösség határozottan tiltakozott a törvény ellen, Zuheir Bahlul arab parlamenti képviselő (Cionista tábor) lemondott mandátumáról, Moshe Kahlon pénzügyminiszter a törvény módosítására szólított fel, és Naftali Bennett oktatási miniszter, aki támogatta a törvényjavaslatot és megszavazta a törvényt, a drúzokkal kötött szövetség megerősítését szorgalmazta. A jobboldal vádja szerint a baloldal váltotta ki a drúz közösség tiltakozását.

A béranya törvényt a Knesszet két héttel ezelőtt hagyta jóvá, amely szabályozza a béranyasággal kapcsolatos eljárást Izraelben. A koalíció elutasította az Amir Ohana által benyújtott módosítást, amelyben kérte, hogy a törvény hatálya terjedjen ki a homoszexuálisokra is. Ez országszerte tiltakozásokat váltott ki és a múlt héten 80 ezer ember tiltakozott Tel-Avivban az LGBT közösség hátrányos megkülönböztetése ellen.

A vitatott Nemzetállam törvény – szóról szóra:

Nemzetállami törvény – szóról szóra

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSynet