A 70 évvel ezelőtti Izraelbe érkezés logikus folytatása

Dov Folio, háttérben egyik túrakönyvének a plakátjával

A ma több mint 80 éves Dov Fonio mikor tíz évvel ezelőtt – régi álmát megvalósítva – Tel-Avivból a sivatagi Aradra költözött, megdöbbent, hogy a város lakosai mennyire nem ismerik a környéket, ezért létrehozott egy csoportot és azóta önkéntes alapon heti rendszerességgel túrákat szervez, vezet, magyaráz, útmutat, oktat, túrajelzéseket fest, történelmi leleteket vesz nyilvántartásba, túrakönyveket ír, környezetet véd, és szívesen megfelel minden kérdésre, mely ember és sivatag kapcsolatáról szól.

Dov egyik sivatagi túrakönyve

A közelmúlt eseményeit látva Dov az alábbiakat tette közzé a Facebook oldalán:

“A második világháború után, miután megmenekültem a nácik karmaiból, megértettem, hogy nem Magyarországon van a helyem. Azt mondtam, hogy ha lesznek gyermekeim, ők olyan országban fognak felnőni, ahol minden állampolgárnak egyenlő joga van a létezéshez. Izraelben élek, és itt nőttek fel gyermekeim. Ha vannak e hazában olyanok, akiknek kevesebb megélhetéshez való joga van, mint nekem, akkor ez ellen tiltakozom. Nem tudom elfelejteni mindazt, amit velem műveltek, mielőtt eldöntöttem, hogy itt fogok élni. Ha azzal az állítással jönnek, hogy Izraelben vannak, akik nem teljesítik ugyanazokat a polgári kötelezettségeket, melyeket én, tudom, hogy ez azért van, mert az államnak nem sikerült olyan feltételeket teremtenie, melyekben mindenki egyenlően viselheti a közterheket. Az az állítás, hogy “nem viselnek terhet”, csak ürügy az egyenlő jogok megvonására. Emiatt fogok tüntetni szombat este a téren, hisz 70 évvel ezelőtti Izraelbe érkezésemnek ez a logikus folytatása.”

Arra kérünk titeket, hogy küldjétek el nekünk a nemzetállam alaptörvénnyel kapcsolatos véleményeteket az alábbi emailre: info@izraelinfo.com. A következő napokban itt közölhetünk belőlük néhányat.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.