Mindenkit ugyanolyan színvonalon látunk el – izraeli katonai mentősök Ciszjordániában

A Jediot Ahronot izraeli napilap hírportálja a hétvégén interjút közölt a zöld határon túl működő izraeli katonai mentőszolgálat vezetőjével, dr. Ido Dachtman alezredessel.

A beszélgetésből kiderült, a hadsereg gyors reagálású egészségügyi egységét naponta átlag háromszor riasztják a ciszjordániai területen történt balesetek miatt, éves szinten csaknem kétezer esetben nyújtanak segítségét, fele részben zsidó, fele részben palesztin betegek számára. A katonai egység együttműködik a Magen David és a Vörös félhold helyi szervezeteivel is.

A Dr. Dachtman által irányított hat, kiválóan felszerelt egységben mintegy 100 katona szolgál, ők a hét minden napján 0-24 óráig tartó mentőügyeletet biztosítanak a 3000 négyzetkilométeres térség különböző városaiban.

A legtöbb munkát a közlekedési balesetek okozzák, a legkritikusabb a Rehilim kereszteződés, itt minden hónapban történik legalább egy halálos baleset. Ramadán idején az éjszakai órák a legnehezebbek, az egész napos böjtölés és pihenés után a naplementét követően megindul az élet, és ilyenkor néhányan nagyon felelőtlenül vezetnek. Természetesen egy baleset esetén nem a sérültek nemzetiségét firtatjuk, mindenkinek a legjobb kezelést kell kapnia, függetlenül attól, hogy zsidó vagy muzulmán – hangsúlyozta a parancsnok.

Arra a kérdésre, hogy a palesztinok hogy reagálnak arra, az „ellenség” látja el a sebesültjeit, dr. Dachtman szomorúan annyit válaszolt, hogy a kérdés túl régóta és túl mélyen át van politizálva ahhoz, hogy egyértelmű választ lehessen adni. Annyit viszont elmesélt, hogy nemrég egy palesztin munkás hat emeletet zuhant egy építkezésről, súlyos fejsérülést szenvedett és a hadsereg különleges helikopterével szállították izraeli kórházi ellátásra. Ha kis lépésekben is, de vannak együttműködések, amelyek árnyalják a jelenleg elég sötétre festett képet, és reményt nyújthatnak egy jövőbeli békésebb együttélésre ezen a gyönyörű vidéken.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.