Gila Gamliel: Jó volna, ha a vallásos pártok nem vennének részt a politikában

gila gamliel likud kneszet
Gila Gamliel, a társadalmi egyenlőségért felelős miniszter - fotó: Yitzhak Harari / Kneszet Szóvivői Hivatal

A hadsereg rádiójának adott interjúban a szociális egyenlőségért felelős miniszter asszony kifejtette, hogy “a politika lényege a kompromisszum, míg a vallásban nincsenek megalkuvások”. A Likud minisztere a kormányzati rendszer megváltoztatására szólított fel, és támogatta a vallás és állam szétválasztását.

Gila Gamliel, a társadalmi egyenlőségért felelős miniszter kedden azt nyilatkozta, hogy jobb volna, ha az ultraortodox és vallásos pártok nem integrálódnának a politikai rendszerbe. Gamliel a katonai rádióban (Galei Tzahal) arra a kérdésre válaszolta a fentieket, hogy szerinte lehetséges-e egyenlőség, mikor a kormányban vallásos pártok is ülnek, amelyek közül némelyekben nőket nem is választhatnak. “Azt gondolom – felelte –, ha az ultraortodox és vallásos pártok nem keverednének a politikába, akkor biztos lenne esély az egyenlőségre.

Mert a politika kompromisszumokon, a vallás viszont egyértelmű válaszokon alapul.”

Gamliel (Likud) kifejtette, hogy támogatja a vallás és az állam szétválasztását, és a kormányrendszer megváltoztatására szólított fel. “Gyakran előfordul olyan abszurditás, hogy a kneszetben bizonyos kérdésekben egy nagyon kis csoport határozza meg a politikát, mellyel a legtöbb kneszet-tag nem ért egyet” – magyarázta. “A nyilvánosság felébredésére van szükség annak érdekében, hogy ezt követeljük. Hogy társadalmunkban meglegyen a kormányzati stabilitás, és fennmaradjon a demokratikus többség uralkodó képessége. Természetesen tiszteletben tartva a társadalom minden kisebbségét.”

A nők kirekesztése az ultraortodox pártokból az utóbbi években kényes kérdéssé vált. A múlt hónapban egy női csoport által benyújtott kérvény nyomán a Legfelsőbb Bíróság bírái azt javasolták az Agudat Iszrael pártnak, hogy töröljék a pártszabályzatukból azokat a rendelkezéseket, amelyek megakadályozzák a nők párttagságát. Ha az ultraortodox párt beleegyezne a bírák javaslatába, ez azt jelentené, hogy a bíróság nem fog elvi döntést hozni a párton belüli nőkkel szembeni diszkrimináció tilalmáról. Ebben a helyzetben az ultraortodox nők párttagok lehetnek ugyan, de a rabbik – akik ellenzik a nők politikai beavatkozását – továbbra is megakadályozhatják a női párttagok választásokon való részvételét.

Szerinted legyenek ultraortodox pártok a Kneszetben?

  • Maradjanak a zsinagógákban (71%, 36 Votes)
  • Egy igazi demokráciában nekik is ott a helyük (29%, 15 Votes)

Összes szavazó: 51

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz