izraeli katona puskaval a siratofalnal jeruzsalemben
Izraeli katona M16-os automata fegyverével a Siratófalnál Jeruzsálemben - fotó: Alexandre Rotenberg / Shutterstock

Jó hír a külföldön élő katonakorú izraelieknek, hogy bátran hazatérhetnek az ünnepekre, mert ha október 31-ig ismét elhagyják az országot, akkor nem veszi őket őrizetbe a katonai rendőrség.

Mint ismert, Izraelben minden 18 évet betöltött fiatal katonai szolgálatra kötelezett, azok is, akiket gyermekkorukban vittek külföldre a szüleik, vagy tartósan külföldön élnek. Felmentést természetesen lehet kérelmezni, de aki ezt elmulasztotta, az katonaszökevénynek minősül, és egy izraeli úttal eddig azt kockáztatta, hogy már a határon lekapcsolja a katonai rendőrség.

A hadsereg parancsnoka úgy döntött, hogy az ünnepekre való tekintettel amnesztiát hirdet, és nem terveznek lépéseket az országba visszatérő „katonaszökevények” ellen, de arra kérik őket, hogy rendezzék státuszukat az illetékes parancsnokságon. Jelentkezzenek szolgálatra, vagy kérjenek mentességet. Legutóbb a Függetlenség napján, az ország megalakulásának 70. évfordulója alkalmából került sor hasonló gesztusra, akkor több tucatnyian éltek a lehetőséggel.

Az amnesztia azokra az Izraelben élő tartalékosokra is vonatkozik, akik a behívó ellenére nem jelentkeztek tartalékos szolgálatra. Nekik október 31-ig kell felkeresniük az illetékes katonai parancsnokságot, hogy figyelmeztetéssel megússzák a vétséget. Az amnesztia azonban nem vonatkozik azokra a tartalékosokra, akik a CAV8-as sürgősségi behívó ellenére sem jelentkeztek szolgálatra, ha elkapják őket rájuk mindenképpen katonai börtön vár.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.