Visszavonul a kormányfő szexuális zaklatással vádolt szóvivője

David Keyes - fotó: Wikipedia

Nehéz hetet tudhat maga mögött David Keyes, Benjámin Netanjahu kormányfő nemzetközi szóvivője. Miután kedden Julia Salazar szocialista New-Yorki szenátor-jelölt, (azóta már nyertes szenátor) szexuális zaklatással vádolta meg, néhány nap alatt tucatnyi újabb eset került nyilvánosságra névvel vagy anonim módon.

A The Times of Israel már 2016-ban, a szóvivő kinevezésekor cikkezett arról, hogy David Keyes-t egy facebook-posztban zaklatással vádolja egy amerikai nő, de mivel Keyes cáfolt, az ügy gyorsan elült Izraelben. Azért került ismét napirendre, mert Salazar szenátori kampányában téma volt a nők zaklatása elleni harc, és a The Daily Caller amerikai lap egy korábbi barátra hivatkozva arról cikkezett, hogy Salazar maga is szexuális zaklatás áldozata volt. Salazar 2018-ban már névvel és arccal vállalta az esetet, és kitálalt a 2013-ban történtekről. Ezt követően egy másik áldozat, Shayndi Raice, a Wall Street Journal egyik újságírója twittelt arról, hogy 100 százalékban elhiszi Salazar nyilatkozatát, mert neki is hasonló tapasztalatai voltak Keyes-szel. A The Times of Israel további áldozatokra bukkant, de ők nem vállalták a nyilvános szereplést.

Bár a hét közepén David Keyes elutasította és hazugságnak minősítette a vádakat, az ügy belpolitikai botránnyá dagadt miután Karin Elharar, a Jes Atid (Van jövő) kneszet képviselője levélben szólította fel Benjamin Netanjahut, hogy azonnali hatállyal hívja vissza Ron Dermert, Izrael amerikai nagykövetét, amiért nem figyelmeztette Netanjahut Keyes kinevezésekor. Mint kiderült, Dermer tudott David Keyes rossz híréről, arról, hogy korábban több munkahelyén merült fel vele szemben kifogás a nőkkel való viselkedése miatt, s erre egy befolyásos amerikai újságíró is figyelmeztette, de állítólag nem informálta erről az miniszterelnököt, mert úgy gondolta nem történt bűntény.

Elharar képviselő szerint Dermer viselkedése elfogadhatatlan: „a nagykövet nem hatóság, hogy kivizsgáljon, és döntést hozzon egy szexuális zaklatási ügyről, de a törvény szerint mindenképpen bejelentési kötelezettsége van, ha ilyesmiről tudomást szerez. Az elhallgatás és eltusolás rossz üzenet a nők számára, ezért felszólítom Benjámin Netanjahut, hogy külügyminiszterként vonja vissza Ron Demer megbízatását” – mondta.

A képviselő levelére a miniszterelnöki iroda csak annyit válaszolt, hogy egyelőre nem pontosan ismert, Demer mennyit tudott Keyes viselt dolgairól, ezért tovább vizsgálják az ügyet, döntés csak később várható. David Keyes időközben meghatározatlan időre szabadságra ment, hogy mint mondta „tisztára moshassa a nevét”.

Az ügy további pikantériája, hogy David Keyes esélyes volt a hamarosan visszavonuló Danny Danon ENSZ képviselőnk helyére New Yorkba.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.