Trump az izraeli-palesztin válság kétállami megoldását támogatja

Fotó: Avi Ohayon / GPO

Trump szerdán kijelentette, hogy támogatja az Izrael és a majdani palesztin állam együttes létezését biztosító kétállami megoldást a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére. A Palesztinai Felszabadítási Szervezet washingtoni nagykövete szerint viszont az amerikai kormány cselekedetei tönkreteszik a kétállami megoldás kilátásait.

Az amerikai elnök Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel az ENSZ-ben tartott találkozóján kijelentette:

“úgy vélem, a kétállami megoldás működik a legjobban”.

Trump azt mondta, nagy álma, hogy még az első mandátuma idején megoldást találjanak a konfliktusra. Hozzátette, hogy a következő két-három hónapban nyilvánosságra hozzák az új amerikai béketervet.

Trump úgy fogalmazott, hogy Izraelnek kell valami jót tennie a másik félnek, anélkül, hogy részletezte volna mire is gondolt. Újságírói kérdésre felelve Trump azt mondta:

Mit kell feladnia Izraelnek az amerikai nagykövetség áthelyezéséért Jeruzsálembe? Talán a legnagyobb tétet vettem le a játékasztalról. Annyira nyilvánvaló, hogy valamit tennünk kell, tisztességes alkut kötnünk. A megállapodásoknak mindkét félre nézve kedvezőeknek kell lenniük… Izrael kapta az első tétet, s ez egy nagy dolog. Úgy vélekedett, a palesztinok biztosan vissza fognak térni a tárgyalóasztalhoz.

Korábban Trump úgy fogalmazott, hogy akkor támogatná a rendezésnek ezt a módját, ha mindkét fél megállapodna ebben.

Husam Zomlot, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet washingtoni nagykövete Trump kijelentéseit úgy értékelte, hogy azok ellentétesek az amerikai kormány “pusztító” cselekedeteivel.

Az amerikaiak szavai szemben állnak cselekedeteikkel, s ez utóbbiak világosan tönkreteszik a kétállami megoldás kilátásait – tette hozzá a diplomata. Az amerikai kormány szeptember 10-én jelentette be, hogy bezáratja a palesztinok washingtoni diplomáciai képviseletét.

A palesztin vezetés régóta kifogásolja Trump által az “évszázad alkujának” nevezett izraeli-palesztin békejavaslatot, amelynek a részletei egyelőre nem ismertek. A viszonyt tovább rontotta, hogy Washington elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke a leendő palesztin államot Kelet-Jeruzsálem fővárossal Ciszjordánia és a Gázai övezet, valamint az 1967-es arab-izraeli háborúban megszállt területeken alakítaná ki.

Az amerikai elnök szintén elítélte az erőszakot Szíriában. Rámutatott, hogy a “mészárlást Oroszország és Irán segíti elő”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.