A Legfelsőbb Bíróság: be kell engedni a korábban BDS-t támogató diákot

Lara Alquasem két hete vesztegel az izraeli reptéren, mivel Izrael szerint támogatta az országott bojkottáló BDS mozgalmat, így rá is vonatkozik az a szabály, hogy nem léphet be az országba.

A Legfelsőbb Bíróság csütörtökön hozta meg döntését, miszerint be kell engedni az országba Lara Alquasemet, hogy megkezdhesse tanulmányait a Héber Egyetemen.

A 22 éves Alquasem amerikai állampolgár, aki két hete vesztegelt a Ben Gurion reptéren, miután Izrael állam azzal vádolta meg, hogy támogatja a BDS mozgalmat.

Az állam döntését a különleges ügyek bírósága és a tel avivi kerületi bíróság is megerősítette, mielőtt a Legfelsőbb Bíróság 3-0 arányban szavazott az ellenkezője mellett. Ezzel a döntéssel megingathatja azt az eljárást, amely kitiltja az országból az Izrael bojkottját szorgalmazó BDS aktivistákat.

A kihallgatáson Alqasem elismerte, hogy 2017 áprilisig támogatta a BDS mozgalmat, de állítása szerint ezután szakított a szervezettel. A lány szeretett volna egy évet a Héber Egyetemen tölteni egy MA program keretében, miután végzett a Floridai Egyetemen. Ez a bíróság számára azt mutatta, hogy Alquasem határozottan szakított a múlttal.

Neal Hendel bíró, aki a bíróság konzervatív szárnyához tartozik, azt írta, hogy az éles szakítással Alquasem tekintettel volt a zsidó államra, illetve kiemelte, hogy a lány a BDS egyik jelentéktelen csoportjához kötődött csupán. A bíró ugyanakkor elismerte az államnak azt a jogát, hogy a legfőbb BDS aktivistákat kizárja az országból.

Anat Baron bíró ehhez még azt tette hozzá, hogy Alquasem jelenleg nem aktív a mozgalomban, ezért a kizárása azt a látszatot kelti, mintha az állam a politikai nézetei miatt nem engedné be az országba. És ebből a bíróság szerint veszélyes lenne precedenst teremteni.

Alquasem ügyvédje a szólásszabadság és a törvény szellemének győzelmeként értékelte a bíróság döntését. Lara szerint senki nem tagadhatja meg egy embertől az Izraelbe való belépést egy szimpla Google keresés alapján. A Héber Egyetem szintén üdvözölte a bíróság döntését.

A stratégiai ügyek minisztere Gilad Erdan viszont úgy vélte, hogy a bíróság sajnálatosan nagy győzelemhez segítette hozzá a BDS mozgalmat ezzel a döntéssel, és megnehezítette Izrael helyzetét a harcban. Szerinte az igazságszolgáltatás nem érti, hogyan működik a BDS mozgalom, és mostantól bármelyik tag eljöhet Izraelbe azzal, hogy jelenleg nem támogatja a szervezetet.

A teljes írás itt olvasható >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

SZERZŐKIBIC
FORRÁSjpost.com